четвъртък, 9 януари 2014 г.

Тиква в телешко - телешко в тиква



Всичко е пълнеж и всичко е обвивка... въпрос на вибрации :) На латински сигурно би звучало далеч по-убедително, но ще трябва да се задоволим с езика на небцето:

За мариноване на месото: една мандарина, соев сос, черен пипер, тибетска каменна сол, малко бяло вино, кимион
За пълнежа: тиква на кубчета, сушени плодове и зеленчуци (кайсии, смокини, сливи, стафиди, домати, чушки), праз, дижонска горчица, соев сос, канела, индийско орехче, джинджифил, тиквени семки

Други: една тиквичка, плодов чай

Сечива: кошничка за варене на пара (тип пеперуда), формичка за мъфини

1.
Нарязвате телешкото филе на тъничко. Мариновате го. Изчаквате, колкото можете. 
Приготвяте пълнежа. Запържвате праз, добавяте тиквата на ситни кубчета, соев сос и задушавате до омекване. Присъединявате сушените плодове и зеленчуци, семките.  Сваляте от котлона и подправяте с канелата, индийското орехче, джинджифила и горцицата.
Разстилате месото ветрилообразно върху кошничката за варене на пара.


Изсипвате вътре пълнежа. Загръщате. Пристягате кошничката. 
Поставяте я в подходяща тенджера с подобен размер върху вода и няколко лъжици плодов чай, като внимавате при завиране водата да не докосва месото.

Оставяте на котлона около 15 минутки.


2.
Паралелно с 1. намазвате форма за мъфини със зехтин. С картофобелачката нарязвате тиквичката на тъничко. Посолявате. Подреждате парченцата по килийките. В средата изсипвате накълцаното месо, смесено със сушени плодове и зеленчуци. Загръщате. Печете на 200 градуса, като време - паралелно с телешкото на пара.

Сервирате с усмивка или се усмихвате сервирайки :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...