петък, 24 януари 2014 г.

Рибена дроб сарма


Така, като гледам, в блога се очертават два основни фронта от различни полюси, които грубо може да обобщим като: сладък и солен. 
Сладкият е слънчев, бузест, почти беззъб, млекопитаещ, раздаващ щедър смях и подвеждащ в сантимента. 
Соленият е облачен, вълнообразен, със скачащи риби на хоризонта, понякога буен, пенлив, с каменисто дъно, в което се крият диви пъстърви. 
Надявам се, на някакъв етап двата да се синхронизират времево и пространствено и да постигнем онази философска безтегловност, за която, метафорично казано, мечтаят всички недолюбващи диетите и търсещи просветление свободни духове, оборудвани по-често с въдици, отколкото с вилици (или други още по-излишни вещи) в ръце. 
За сега ще внимавам вторият фронт да не остава на заден план, още повече след седмица се открива сезона на пъстървовия риболов! Не пропуснах миналата година да си извадя билет, тази също нямам намерение да се отказвам от хорото с въдиците и рибите... Пък и дядо Коледа в подкрепа на тази кауза ни донесе от далееече, много далееече нещо средно между слинг и самар за мъкнене на деца, камуфлажен зелен цвят - модел, с поетичното име “green river rock!!! :)

Та, по същество. 
Днес от стария соленоморски дълбоководен фронт ви представям едно истинско авторско гурманско изобретение, споменатата вече в началото

Рибена дроб сарма

Ако си спомняте Голямото Варене на зърнени и бобови по Никулден, няма да се изненадате, че си замразих една кутийка сбор от всичките сварени култури и най-некултурно, вместо да ги пазя за некой щедър дънен риболов, ги втъках в настоящото ястие.  
* Бял ориз, черен ориз, кафяв ориз, жито, булгур, просо, киноа, амарант, гречка, кафява леща, червена леща, зелена леща, овесени трици, царевичен грис, конопено семе, маково семе, сусам, марокански кускус, малко соев сос.

За да е рибна дроб сармата обаче, ни трябва вълшебната съставка - дроб от треска. Ако сте извънредно затруднени от намирането на въпросния деликатес, може да ползвате миди, нали ги наричат "белите дробове на морето", но за предпочитане, разбира се, е да си купите кутийка консервиран дроб. 
Във формичка за мъфини поставяте хартиени кошнички за печене. В тях изсипвате подложка от бобено-зърнените, отгоре нареждате парченцата дроб, настъргвате малко лук, поръсвате с лимон и черен пипер, насипвате втори пласт бобово-зърнени, посолявате всяка килийка с няколко врътки морска сол,  заливате с малко от зехтина на маринования дроб. 

Отгоре изсипвате няколко лъжици разбито яйце, поръсвате с девесил (най-добре е пресен) и задължителния за всяка дроб сарма малко джоджен:

Аз разполагам с цяло развълнувано море домашно сушен джоджен -  мама го накъсва листенце по листенце, суши го и всяка година ме снабдява с най-прекрасния родопски джоджен на света.

Мятате във фурната на 200 градуса до зачервяване.

Може, разбира се, да не сте толкова изчерпателни с микса и да сложите друг ансамбъл от сварени зърна, важно е да следвате принципа на Мечо Пук -  Колкото повече, толкова повече! Имам предвид видовото разнообразие, а не количеството.
Това обаче не е всичко. На финала следва още един много важен момент. Предварително трябва да сте заделили на склад в хладилника опашки от сушени чирози. Аз си бях скатала няколко истински морски бижута. Взимате опашчиците и ги монтирате върху всяка  дроб сарма. 


После всичко е кристално ясно, като чаша, пълна с бяло вино и компания, пълна с риболовни истории.
Да ви е сладко, да ви е солено. "Както ви се харесва!"

2 коментара:

  1. Тази рибена сърма изглежда невероятно добре.Не съм свикнала да ям риба приготвена по различен начин от това да е пържена или малко запечена във фурната и то в нейният си нормален вид, само почистена и осолена с малко лимон.Може би и затова е малко трудно да си представя рибена супа.От голяма полза ми е това, че сте написали на колко градуса трябва да е приготвят , а рибата знаем, че става бързо.Дори не бях виждала такова неща!Иска ми се да го опитам.Снимките са страхотни и дано да ни пишете с още кулинарни изкушения, по различни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятно е да се експериментира в кухнята. Не знам защо, но наистина много хора са консервативно настроени към рибата като продукт. Парадоксът е, че всъщност рибното месо е с най-голям спектър от вариации на видове и вкусове и предлага широко поле за действие.

      Изтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...