сряда, 22 януари 2014 г.

Тахан и мед

Ако съществува съвършен дует в кулинарията, това е: пълнозърнест сусамов тахан и бял мед:

Едва ли има по-хармонично двусъставно.
Пробвах комбинацията върху тарталети с тесто от:
17 ореха, разчупвам ги с ножче, за да запазя лодките цели, ядките счуквам,
10 меки черни фурми, намачкани с ръце на маджун,
един намачкан с вилица презрял банан,
един белтък,
овесено брашно, количество за получаването на подходящо тесто за разточване,
щипка сода,
щипка сол.

Предварително загрятите тавички се намазват с масло, после в тях се мотнират изрязаните кръгчета тесто, като се притискат с пръсти внимателно навсякъде.

Печене до зачервяване. След като изстинат, тарталетките се обръщат и се пълнят с разбъркания тахан и мед. Идеята бе подложката да е по-малко сладка, заради пълнежа, а вкусът на орех, банан и овес да подчертае ян-ин съвършенството :). Получи се чудесно.

Бъркането на мед и тахан с лъжичка в чашка  ми напомни за други

Задължителни детски куул-инарни ритуали:

разходка с първите за сезона череши на ушите,
преживяне на киселец,
напълно заличаване на всяка следа Нутела от бурканчето,
кихане с лимонтозу в носа, 
небръснене с мустаци от айрян,
душене сърцевината на топъл козунак,
опитване по малко от всички видове шоколадови бонбони в кутия “асорти”,
култовия танц с хлебчета, набодени на вилици,
ядене на малини в мексиканска вълна, ала Амели Пулен:

омазване с диня до ушите,
глозгане на шушулки от акация,
парфюмиране с фина чубрица по всички дрехи,
дегустация на смола с пръст от ствола на дърво,
джобове, пълни със зелени джанки, 
купуване на ценното едно пакетче ванилия с намерените пред магазина стотинки,
смучене на ледени висулки,
опитване на дъждовни капки или снежинки в движение,
и единия от ГОЛЕМИТЕ ДЗЕНОВЕ: зяпане, месене, точене и изрязване на формички от огромни облаци в небето ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...