четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Следите остават


Като в онази песен:

В главата ми, в главата ми,  
като бълхи… 
прескачат се...

още няколко ситни хрумки за дребни сладки. 
Въртят се около празника на …Пешеходеца, който си подсвирква с уста – така се наричаше едно от врабчетата на Радичков. Всъщност имам предвид ПРОЩЪПУЛНИКА на всеки стабилногазещ по реките бебок. 
На хлапето вкъщи му е още рано да прохожда, но могат да свършат работа на някой по-напреднал с подсвиркването.
За обичащите сложна готварска терминология ще кръстим метода ни “трейс-глазуринг” :

Втората идея - “Игра на дама”, е като че ли повече за празника на детето, усвоило удоволствието да подскача виртуозно на един или два крака. 

*нарязвате тестото на квадратчета с размер 1,5 см на 1,5 см. В тавата сглобявате в произволни по форма игри на дама, като завършвате с по-голяма елипса, имитирайки детските рисунки с тебешир по асфалта. При печенето отделните модулчета се слепят по между си безпроблемно в желаната матрица. След като изстинат, са супер приятни за трошене парченце по парченце. Глазирате с белтък и пудра захар цифрички. Може и вкусен сладък скрабъл да си направите по тая техника, нека я кръстим “флет-билдинг”.




сряда, 30 октомври 2013 г.

Бързи мини тортички



Трябват ви само три размера рингчета – може да ползвате чашки или др., готови блатове – кафяв и бял, два цвята крем, коктейлни свещички, хартиени кошнички – може да си ги разширите с най-големия ринг според основата, цветен оризон, бонбонки ММ и други украси.  Както и около един свободен час.


Освен че са лесни, ефектни и симпатични, радват децата с малките свещички. Така не само рожденика, а и всеки негов гост си има персонална тортичка за пожелаване на желание.



петък, 25 октомври 2013 г.

МЕДЕНКИ С ОБЪРНАТА ГЛАЗУРА


Първата идея е малко "the dark side of the moon"...
Защо пък да не глазираме сладки 
откъм опаковата страна?!

Кепчосах малко топли меденки от фурната 
и сега цялата къща мирише на мед и канела.


Допускам, че ефектът от изненадата ще бъде много приятен, защото кой от гостите би предположил скритата отдолу глазура(ки-ки)?! 


 
Лично аз предпочитам да усещам орехите по-едри 
и никога не ги смилам.
Ето и един чалъм за бързо натрошаване.
Ако нямате под ръка риба чук, 
използвайте дървения чук за пържоли. 




понеделник, 21 октомври 2013 г.

Сьомгова пъстърва по детски


Всеизвестен е фактът, че децата са пъти по-креативни от възрастните. Освен че са съвсем близо до естеството, те притежават и дарбата да мислят свободно и просто.
Ще готвим по мотиви на една плюшена играчка, която синчецът получи в аванс. На етикета пише 3+, което може да изтълкуваме като възрастова граница над три месеца, въпреки че подозирам, че в случая става дума за годинки. Надявам се преди всичко, че не е дегустаторска оценка.


Правилата, под формата на продукти, са следните:

сьомгова пъстърва (филирана), домат, две четвъртинки лимон, целина листа.

В рецептата ме притеснява четвъртият елемент – както количествено, така и ароматно. Ползвам целина единствено в две неща: пилешка супа и рибена супа. Успокояващ бе фактът, че съм го виждала като доминиращ продукт в рецепти по ТВ  предавания.



Интересен факт: в България целината е естествено разпространена по цялото Черноморие и по поречията на Дунав, Марица, Струма.


И така, играчката е плюшена рибка, която се разполовява на четири обезкостени филенца, като остава дори пета част - средната кост, главата и опашката (от тях вероятно може да се сготви някаква детска плюшена супа, макар че децата не са големи фенове на супите), плюшен домат, който също се разполовява на две, плюшена целина - два броя и две плюшени резенчета лимон. Има дори плюшеноа тавичка, ще блесне и тя в цялата си прелест на по-късен етап.


Имитациите, които ще ползвУВАМЕ... Доматът е селски, градински, откъснат сутринта, още топъл, мек и сладък, последен мохикан за тази година, посрещнал есента с лека умора от натрапващото се с жегата си лято.  Целината също е градинска. Сьомговата пъстърва ухае на прясна риба. Лимоните са си обикновени лимони и с нищо не изпъкват, освен че са свежи.


Рибата се маринова с лимон и сол.


Сетне така:

Зехтин.
Доматът  ще е добре, след като се нареже на две, да се надупчи многократно през кората с вилица, за да овкуси рибата.

Печене без засичане на времето - кое дете обича да му засичат времето за игри.



Вкусно!!
 


неделя, 20 октомври 2013 г.

Enjoy the silence


(рецепта в рецептата)

Лин - рибата, най-дълбоко привързана към тишината. 
За протокола:

Наричат го още блатна пъстърва, каленик, тинка-тинка.
Красива окраска: от златисто към маслено зелено.
Потайно поведение.
Чистене: трудно.
Обезкостяване след готвене: лесно.
Личен подход на готвене: като към шарана.
Среда на готвене: в тишина (хи-хи).
Марината: сол и лимон.
Сготвих я (4 броя рибки по около 200-250 гр) с пълнеж и поръска от всякакви нашенски сушени плодове, пълнозърнест корнфлейкс, лъжица ароматен плодов чай от едри парченца. Подправки: канела, индийско орехче, черен пипер, сол. Зехтин.



Печене: на фурна, под фолио – 30 минутки и финиширане със запичане на грил за десет минутки след махане на фолиото, заради корнфлейкса. Бих добавила настъргана тиква отгоре – тогава ще избегна запичането на грил.

Все по-трайно се ориентирам съм готвенето на мирни сладководни риби в сладката гама. Може би подсъзнателно ми влияе методът на риболов, захранване и вкусовите предпочитания на самата риба. Ето един пример от форума във fishing-mania.com - рецепта за лин:

(Цитат от esox22 )
Ето и моята рецепта за лин:
Хляб, разтопен шоколад, канела, какао, карамелен сироп и захар.
Смесваме и добавяме брашно за да стане жилаво.
Ловим на плувка като захранваме пак с тъмна захранка.
Ако ползваме пружина от това тесто слагаме на куките.
Големите линове са възможни след забраната и в ранна есен.
Най-доброто време е пред стъмване.


От последните експерименти комбинацията шаран във фолио със сини сливи (пресни), сушени чушки и сушени домати е добра находка, пробвайте непременно. Малко счукан карамфил задължително.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Бухал на фурна… с риба

Да готвиш бухал не е проста работа.

Необходими са: чиста печка, подходящ съд с капак и разбира се, бухал.



Няколко по-будни германци се заемат с идеята да създадат поспалива детска грейка, без вода. Играчката е мекичка и симпатична, с пълнеж от семена и билки. С аромат на лавандула. От спец материя.

Подходяща е за затопляне в микровълнова или във фурна на 100 градуса, за 20 мин. Помага за успокояване на колики при бебетата, а също и за удължаване на топличкото гушване преди сън, за уютно СПАне (хи-хи). Топлоотдава близо час и половина, а ароматът на лавандула допълва релакса по неповторим начин.



Тъй като винаги съм имала известни предубеждения към микровълновите (играчката-грейчица е създадена основно с тая цел, там се затопля за 90 секунди), се наложи да почистя добре фурната си. За щастие тя бе едва на пет месеца и в доста прилично състояние, въпреки че вече съм я разработила добре. От самото начало Трите Хъта всяка вечер благосклонно ме оставя  да се вихря и готвя вкусотии, пу-пу-пу. Иначе трикът за почистване и поддържане е следният: напръсквате фурната със съответния препарат, напълвате тава с два пръста вода, пускате фурната на 250 градуса, пъхате тавата, изчаквате 15-20 мин и после забърсвате. Все пак за по-хигиенично реших да готвя загрявам бухала в иноксово контейнерче за бен мари, с капак. Има ги в Метро и са много подходящи за съхранение и претопляне на храна.

А ако все пак не обичате бухал, може да си направите сами рибна грейка:




Коремчето на този… да кажем… леферрр (в дясно), е пълно с костилки от череши. Материите на платовете, които подбрах, са естествени, памучни, а пълненето с костилки и “оребряването” на секторчета, тип спасителна жилетка, помага за естествено и равномерно разпределение на костилките и по-удобно прилепване на възглавничката към телцето. Всъщност главата и опашките на рибката са от хавлиена кърпа. Ако искате да "подправите" възглавничката, само капнете няколко капки лавандулова есенция и ще постигнете същия ефект на аромотерапия. Загрявате пак във фурната, но по-кратко. Да, не отдава топлина толкова дълго, но отново върши добра работа. 
Очаквайте скоро и рецептата "Прясна риба по детски"... паралелно готвене...

събота, 12 октомври 2013 г.

СКАЛИЧКИ


Още един пост на морска вълна... по-точно на морска скала.


 Скаличките са любим мой сладкиш от детството.
Прави се на основата на натрошени бисквити, масло и шоколад.
Без печене.
Нещо като технологичен прадядо на веган сладкишите
и втори братовчед на сладкия салам.
Ще импровизираме, разбира се.

Есента е щедра на подходящи продукти:

Продукти: 

300 гр. бисквити “БелВита” с боровинки, 15 обезкостени джинджера, лъжица ликьор от диви джинджери, 15 мънички диви ябълки, без семките, и една-две малки червени ябълки сорт “Гала”, шепа смесени ядки: орехи, лешници, бадеми, щипка джинджифил, един чай от шипка (разпорвате и изсипвате едно пакетче шипков чай направо в сместа), детска шепа годжи бери, детка шепа глог и дренки, обезкостяват се търпеливо по тази система:

Съставките се разбъркват, без да се пасират и се оставят за една нощ в хладилника (там не трябва да витаят други миризми, разбира се). На сутринта се смилат на едро или ситно, зависи от желаната скална маса, като се добавят 100 гр. фурми.

Ако фурмите са по-сухи, може да се накиснат в топла вода, за да омекнат и  да се пасират по-лесно. После се действа, кой с каквото има: кухненски робот, пасатор, катер миксер, подходящи сечива, рендета или ръце.
На снимката може да видите приликите и разликите между фурмите и джинджерите. Джинджерите са светли отвътре, не така захарни и някак по-изкуфели като материя:

Ако сместа е лепкава, се слагат още бисквити. После така:

Едни от най-най-умопомрачителните морски скали, до които
съм имала късмета да се докосна, се намират на различни места из остров Крит.
Ръбест спомен, който ме вълнува силно и до днес и в дайвинг проекцията си приютява под вода големи бавни гррруперрри.

четвъртък, 10 октомври 2013 г.

По-добри


Свети във морето
на детските игри
бисерче, което
ни прави по-добри.
А где ли е туй бисерче?
Не знаем, но си мислим, че
свети във морето
на детските игри
бисерче, което
ни прави по-добри.... 

Из “Пук!” Валери Петров


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...