вторник, 3 септември 2013 г.

Шарен чорап плете дос, шарен чорап плете...

Поводът:
Днес Трите Хъта стана на три месеца.
Музикалният фон:
Шарен чорап плете дос,
шарен чорап плете...    

На синчеца много му харесва т’ва парче… не тортата, а песента имам предвид.

Тортата:

Блатовете са на основата на тестото за катми, с мая и козе кисело мляко.
Важното бе да не използвам сладкарски бои, а натурални оцветители.
Тестото вапцах с настъргано цвекло,
доматено пюре,
пасирани замразени бейби моркови,
задушен спанак,
пюре от черни маслини,
къри.
Незалепващ тиган.
Вместо голям ринг, след изпичането на катмите изрязах блатовете със сито за брашно.


За кремовете:
задушен спанак в масло
пасиран пресен грах,
задушени в зехтин пасирани моркови,
черна маслинова паста,
кашкавалена извара, задушена с топени сиренца за тост-сандвичи,
крема сирене с дижонска горчица,
запържено в зехтин доматено пюре, подсладено с лъжичка захар, 
задушено и запържено в зехтин цвекло.
   
Рибките са готови близалки на клечка, от сладкарницата до нас. Освен зарибителна, преброителна  и украсителна роля, те имат и укрепваща такава - като армировка поддържат конструкцията на тортата. При разрязване е хубаво всяко парче да е боднато с по една такава рибка (за всеки случай, въпреки че се оказа лесно за сервиране):

Освен че наистина  приличаше на плетена, заради шуплите на катмите, тортата си беше много вкусна и балансирана.

Друго за мезене към виното: Усмихнати бейби чирози
 
Пожеланието:
Живи и здрави всички!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...