сряда, 28 август 2013 г.

*Използвайте цветни тапети вместо покривка


По магазините за тапети има изостанали единични бройки на символични цени.
Идеята ми хрумна, след като по препоръка на един майстор дърводелец си купих тапети, за да реставрирам отвътре един стар сандък, в който си държим такъмите за риболов - съкровищницата:

понеделник, 26 август 2013 г.

24 август




Честит да бъде този ден, в който аз до него:












Той до мен:






понеделник, 5 август 2013 г.

21 грама

Публикувано на: Вто Юли 16, 2013 14:34


1. За грамажите и хората

Учени твърдят, че човешката душа тежи точно 21 грама

За търговеца тази мярка има собствено измерение.

За готвача в тях се побират
7 чаени лъжици брашно
или пък 1 супена лъжица захар,
или 2 чаени лъжици ориз.

За спинингиста 21 грама могат да бъдат мечтан 3-литров лефер.

За плувкаря – 1-метрова щука.



Все пак, каквото и да асоциираме и философстваме,
всичко съществено е като в онази реклама:
важни са душата (21 грама) …



… и зъбите (още не са му пораснали) :)

2. Колики

Но преди да се запознае с Феята на зъбките,
за да стане добър дегустатор на живота,
той първо трябва да се пребори с коликите: :(



За момента предястието е Лефакс.
Наистина не съм и предполагала
през какъв зор трябва да мине един малък човек
в развитието си, за да може някой ден да яде неща
като паниран нилски костур, маринован в люти чушлета
или задушен в билки минекоп,
или пъстърва в тиквичка с див лук и кози кашкавал:



Ще съм благодарна на всякакви антиколик съвети на ЛС.
Наскоро, например, по Ухота и рыбалка
един готвач спомена, колко е подходящ фенхелът
за колики при новороденото.
Тук е мястото да благодаря на един д-р Карп*
(едва ли е толкова добър шаранджия*,
но пък е страхотен педиатър).


3. Две в едно

През последните месеци
се научих да готвя без подправки,
да не опитвам с пръст суровото тесто за кекс,
да гледам на суровите риби и мезета като на коледна украса
и сутрин да не съм буреносна без чашата кафе.
Виното и бирата бяха грубо третирани само като маринати,
а животът без синьо сирене, бри и камембер се оказа възможен. :P



4. Залъгалки

Въздържанието също има място в кулинарията.
Изостря по-фините вкусове,
пренастройва усета към по-незабележимото и детайла,
кара апетита да хитрува и изобретява нови неща,
укротява лакомията.

За някои въздържанието може да бъде диета – здравословна или разкрасяваща,
за други - пост и молитва, за трети – нова гледна точка,
за четвърти – мисия или становище.
За мен беше интересна провокация в безбройните ми опити да з-а-л-ъ-ж-а... :lol:



... обичайните си хранителните навици и афинитет към определени силно
провокативни храни като дижонска горчица и пукани люти чушлета, задушени
с чесън, копър, зехтин и оцет –абсолютно несъвместими
с характерните за периода пърхащи коремни пеперуди :)

5. За бозайниците и рибите

И така, въпреки че телцето му все още се измерва в грамажи,
той вече си има ЕГН,
дъхът му е с аромат на ванилия
и оригването му е задължение :lol: ,
а неговите най-ценни 21 грама са леки като памук. :)
Дай боже, да порасне смел и добър човек.
Не се и съмнявайте, че също като майка му,
която и в девети месец ходеше за речна пъстърва
и баща му, който на 26 ден от раждането му
го заведе на планински язовир,
ще бъде сериозно закърмен с обич към природата.
Ще бъде приспиван от шума на пенлива река,
от песента на птиците в гората след дъжд,
или бумтенето на вълните.
И ще се събужда често в прегръдката на езерната мъгла рано сутрин... ще не ще :lol:
Вероятно ще бъде орисан с магията на творчеството,
и почти сигурно е, че ще бъде надарен с голЕма любов
към подводния сладководен



и морски свят:
:fish4: :fish4: :fish4: :fish4: :fish4:



:fish4: :fish4: :fish4: :fish4: :fish4:
…нищо чудно дори проходилката му да е от онези мухарските, за вода… :lol:

6. Рецептата: Бучка захар за душата

Две шепи кристална захар.
Няколко впръсквания вода с пулверизатора.
Трябва да получите зърнеста песъчлива консистенция –
нещо като мокър пясък за замъци и кофички-бофички.
Дънарите и фидеристите най-добре познават тази материя
за скулптури, устойчиви на подводната “ерозия” . :wink:

Запълвате формичките със захарния пясък
и оставяте на сухо, проветриво и топло до втвърдяване.
Може дори да сготвите на слънце. :)



7. За сухия режим

Така че, ако сте на сух режим и не можете да жулнете на двора
една мастичка с ледени кубчета - рибки,
си пригответе чаша студен чай,
подсладен с кубчета захар с рибешки фасон :D



В този ред на мисли и узо аромати:

препоръчаният ми сега студен чай от анасон, кимион и копър
се оказва истински благодат ,
а сминдухът - спасителният пояс на подправките :)


"Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде
кладенец...“





8. THE END/КОНЕЦ/КРАЙ(щник)

Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба.
Аз съм една от тях.
Някой ден непременно ще ви я споделя.

______

Честитки

Публикувано на: Съб Юни 01, 2013 9:25


На всички колеги пожелавам:
Честито 50% ОТКРИВАНЕ на риболовния сезон!,
а на всички деца
Честит 1-ви юни!!!






















Живи и здрави! :)

Благовещение в мегафончета или 1/2 Великден във фунийки

Публикувано на: Пон Мар 25, 2013 20:31




В българската традиция, освен със съобщаването на благата вест, денят днес се свързва с настъпващата пролет
и е известен като Благовец или половин Великден.
Затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено".
На трапезата трябва да има риба, пече се пита.


Рецептата ни ще е три в едно – зелено+пита+риба
А избраната формата на фунията напомня мегафон, най-сигурният начин да съобщите вест.



Питката: четвърт лъжичка суха мая, разтваряте в 150 мл хладко мляко, половин лъжичка захар.
В купа пресявате чаша и половина брашно, добавяте едно яйце, кафена чашка зехтин и млякото с маята, сол. Омесвате добре до получаване на средно меко тесто. Оставяте настрани. След час разточвате. Нарязвате на ленти. Увивате около фунийките. Печете на 180 градуса до пред-зачервяване.
Рибата: Две пъстърви одирате и задушавате за 5 мин, след което ги обезкостявате.
Зеленилките: пресен лапад, киселец, коприва, магданоз, копър, чесън, лук, замразен спанак.
Измивате листата, задушавате ги цели и после пасирате в блендера.
В получената зелена паста добавяте 200 гр настърган кашкавал, едно яйце, двете обезкостени пъстърви, сол, джоджен, мащерка, риган, малко зехтин, сол.
Изваждате фунийките. Изчаквате 5 мин. Отстранявате металната формичка. Пълните ги със зелената смес и рибата.
Запечатвате с орехи.
Връщате в печката за още 20 минутки на 150 градуса.
Като вкус напомня зелник.

Споделяте:



Поздрав с едно клипче, правено от скъпи приятелки.

they don't even blink

Публикувано на: Съб Фев 23, 2013 13:54





:shock: :D

____

Шаран в ароматна кора

(билкова рецепта)

Публикувано на: Нед Фев 17, 2013 20:53





*кадърът с рибките (в средата, ляво) е от Рибната църква в Асеновград - изглед отгоре, над аязмото от параклиса в двора. Вярва се, че който е праведен, когато погледне вътре, ще види някоя от рибите, саморазвъдили се там :)

Заливаме три лъжици цвят от лайка, лъжица цвят от бъз, лъжица липа с 300 мл вряла вода.
Добавяме три лъжици мед и всякакви пресни и сушени плодове и ядки.
Мариноваме шарана с половин лимон, сол и черен пипер и зехтин.
Пасираме билките и плодовете до образуването на хомогенна тинеста маса.
Смесваме с брашно пълнозърнесто:бяло в съотношение 9:1, лъжичка сода, сол, няколко лъжички зехтин до получаването на плътна гъста каша.
Върху хартия за печене правим подложка от тестото, поставяме рибата. Останалото тесто нанасяме отгоре.
Печем на 180 градуса, един час.
Коричката се отстранява лесно.



Живи и здрави!


_______

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...