понеделник, 16 декември 2013 г.

... и още нещо...


Представям ви едно вкусно чудо на чудесата:

Това не е летяща чиния, нито е  десерт - НЛО, кацнал в синя чиния. Това са уникално вкусни английски коледни сладки. Не съм им автор, само дегустатор, но съм благодарна на Майстора и(м) Маргарита (става въпрос за един и същ човек) за рецептата и удоволствието:


Маргаритка цитира една нейна позната, англичанка, от която знае рецептата. Аз се явявам трето цитиращо английската дама лице. 


Mince  pies 

За тестото: 1 част масло, 2 части брашно, 1/2 част пудра захар, 1 жълтък, малко сол. 


За пълнежа: смес от сушени сухи плодове: фурми, стафиди, захаросани корички портокал, череши. Плодовете се накисват в сока от един портокал, един лимон  и  мнооогооо бренди. (Представях си англичанката обичайно аскетична, а изведнъж взе да ми става симпатична). Когато плодовете омекнат, се отцеждат и пасират. Сглобяват се и се запечатват кутийките от тесто с пълнеж в средата, като капачето се перфорира в центъра.



Пекат се в специални тавички, ето такива:

* снимка от http://www.passionateaboutbaking.com


На 180 градуса за 15 минути.

Безобразно вкусни са. Бих им сложила малко орехи.

Та, вдъхнових се от вкуса и реших да направя още нещо за празниците. Мислех, че съм се отчела със сладникавостите за този месец, но така да се каже "дойде ми ищах"...

ТРЮФЕЛИ




200 гр черен шоколад

100 гр масло

2 яйца,

5 лъжици захар

250 гр брашно

2 ванилии

щипка морска сол,

половин лъжичка бакпулвер 

На водна баня разтапяте шоколада и маслото.
Оставяте настрани да се охлади до стайна температура и  после добавяте предварително разбитите яйца и захар. Пресявате брашното с останалите сухи съставки и присъединявате към течните. Разбърквате, изсипвате върху хартия за печене и завивате на руло. Оставяте в хладилника да стегне поне час. 

Хубавото на тези сладки е, че ако ви се правят снежни топки, а навън няма сняг, може да действате по същество:





Правите топчета с големината на орех, овалвате ги в пудра захар и ги поставяте рехаво в тавата, за да не залепват, защото ще се понадуят. Печете на 170 градуса 10-12 минути.


Безценно вкусни. Трюфели отсекъде. 




Хубави празници на всички! Освен да щъкате за подаръци, по гостита и други подобни, оставете си домашно време за бавно уютно пиене на чай с одеалце и книжка под лампа, за гледане на европейско кино или дълго гушване до топъл спомен и любимо същество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...