петък, 13 декември 2013 г.

КОЛЕДАТА ВЕЧЕ Е ВЪЗМОЖНА!


Тази година сладките ще са с квас и мушмули!


Продукти:
чаена чаша зехтин,
две чаши и половина пудра захар,
две лъжици кафява захар,
чаша паста от мушмули,
чаена чаша концентриран чай от сушени плодове, нещо като ошав от: ябълки, круши, стафиди, дюли, кайсии, смокини, чай от праскова с маракуя, карамелов чай, само сушени сливи нямах
подправки: джинджифил, канела, кардамон, бахар, индийско орехче, кора от портокал, карамфил.
пакет квас 350 гр.
бяло брашно около 6-7 чаши
половин лъжичка сода

Сбирщайн помощни уреди: единично ренде за сирене (за да извлечете пюрето от мушмулите), накрайници от шприц (за релефните дантели – чрез натискане), формички за сладки, точилка, ножче, широк нож ( за отлепяне на тънкото тесто от плота), метална фунийка за изсипване на глазурата (която е белтък, пудра захар и няколко капки лимон), подправките ми не са смляни (с изключение на канелата и индийското орехче), така че - хаванче с чук и сито, хартия за печене (може и без)

Разбърквате зехтина с пудрата захар, кафявата захар, пюрето от мушмули и подправките. Да стане гладко. След това добавяте чая (студен), кваса, содата и брашното. Разбърквате и омесвате до получаване на средно меко тесто. Прибирате в хладилника за цялата нощ. 
Заради малца в кваса тестото придобива убийствен цвят. 
На сутринта разточвате тестото съвсем тъничко и действате:

Дантелени коледни сладки 
с две лица

За фигурките ползвах накрайници от шприц и дребни формички. Печете не повече от 5-6 минутки на 200 градуса.
Ако не печете върху хартия за печене, изчакайте сладките да изстинат и тогава ги извадете от тавата: 
Сладките са с две лица - едното е това, релефното, а като ги обърнете от обратната страна, на гърба... ИЗНЕНАДА! има глазура !!!:
Винаги съм съжалявала, че не мога да плета на една кука.
Вече не :)


Горски коледни сладки 
с неспирни походки

Изпечените по същия начин правоъгълничета украсяваме със стъпки в снега:

Всички тези следи продължават и на гърба , така че всеки път като обърнете сладката, стъпките не спират... Получава се нещо като забързана глазура, която минава отгоре и отдолу, тоест, върти се в кръг :)


Този път поредният паралел между кулинарния кукинг и самоделния риболовен кукинг се оказа роял айсингът с елементи на проблясване. Ако това ви звучи като скороговорка, обяснението е едно – не се интересувате от примамки или глазури или не ви се е случвало двама души да сте на една вълна, без ни най-малко да подозирате(на нас двамата вкъщи ни се случва постоянно):
 
Малко алпийско-щуротийски глазури.
И малко постройки, в унисон с руския елемент на сладките - кваса.


 Да, Коледата вече е възможна!








 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...