сряда, 11 декември 2013 г.

Ароматен ябълков гирлянд



Ако сте по-наблюдателни, вероятно сте забелязали в предишния пост, че вкъщи ми се намираха набор диви ябълки. Така и не знаех какво точно да ги правя. Бая им се каних, докато ми хрумне нещо по-интересно.
Готвих ги с телешко в глинен гювеч, но не ни допаднаха. 
Настъргах няколко и в едни проби за дюлев хляб, който пък се оказаха голямо попадение, с тях и без тях.
Все пак Коледният дух с канелен дъх ми помогна тази сутрин.

Прорязвате ябълките с остро ножче в различни орнаменти - меридиани, спирала, паралели, диагонали, баклавички, решетка и каквото още ви хрумне. Наръсвате ги с канела. Боднете някой друг карамфил на мястото на дръжките на няколко.
Загрейте фурната (режим въздух) на 70 градуса, сложете топчиците върху хартия за печене, след като затворите фурната, намалете първо на 60, а след два часа на 50 градуса. Аз ги суших около 6 часа, зависи от големината и  вида на ябълките. Тези бяха съвсем мънички.

Полученият невероятно ароматен гирлянд

може по всяко време да се превърне, ако не в уханен чай, то в коледен щрих в чашата с вино


или в декорация към ошава на Бъдни вечер

По-добре цамбурнете топчиците най-накрая, ей-така сухи, без да ги варите с останалите сушени плодове, за да останат по повърхността му като украса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...