четвъртък, 28 ноември 2013 г.

РАЗХОДКА С ЛОДКА1. ПРИЛИВЪТ

Отдавна очаквам прилива на зимата,
за да се доберем до заседналия в леда кораб…
 
Акостирахме успешно с малката ни спасителна лодка, а сънят беше дълбок и вероятно не солен, а сладък.
Количката е истински герой. Скъсахме я от обиколки по баластриери, езера, язовирчета и големи реки. Единствено за пъстървовите дестинации все пак кенгуруто за новородено си остава универсален вседеход.2. АПЕРИТИВ

Все още не мога да пия алкохол, което не е голяма трагедия, но ми липсват комбинациите:

- сух студ, сухо домашно червено винце и червени бузи,
- уиски със сушени плодове и ядки след първа вечерна разходка в снега,
- греяна ракия след зимен излет
- измръзнали пръсти около чаша ябълков чай с канела и червен ром… ех! 
ОБАЧЕ в кварталите, из които през есенните вечери бродехме, попаднахме на вълшебна лодка:
Всъщност много не си личи (снимките са папарашки), но това е една от онези детски катерушки – моторници. Вечер винаги около нея се събират мъже на по чашка. Изкушавах се да ги щраквам всеки път, но не ми се стори честно, освен това имахме нахалството да минаваме бавничко и близо, само и само за да хванем някое изречение от вселенските спорове, които се бистреха. За мен всяка една подобна тема беше като вечерен аперитив.

Из нашия фрийрънинг + офроуд с количка по кварталите срещнахме и такива лодкари:С това гребло човек може да отплава далеееч през годините :) 3. КРУТОНИ

Издялквате от средата на стар черен хляб малки лодки. На принципа на лодката еднодръвка от борова кора, която всеки е майсторил като дете. Моделирате, където трябва, с помощта на пръстите. Намазвате ги леко със счукан в зехтин чесън. Запичате във фурната. После изваждате хрупкавите крутончета, апликирате парченце сирене бри (заради морския бриз, предполагам) и запечен пушен бекон, глазиран с малко мед.


Изчаквате крем супата да поизстине малко, нареждате глазура от лентичките от кори нори (нарязах ги с ножица). Накрая - крутоните.


Почти като “воден театър”...
Във Виетнам има такова уникално по рода си древно изкуство. Куклен театър във вода! Те така се възпитават у подрастващите полезни риболовни навици, изграждащи здравомислещи и уравновесени личности (ки-ки):


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...