понеделник, 21 октомври 2013 г.

Сьомгова пъстърва по детски


Всеизвестен е фактът, че децата са пъти по-креативни от възрастните. Освен че са съвсем близо до естеството, те притежават и дарбата да мислят свободно и просто.
Ще готвим по мотиви на една плюшена играчка, която синчецът получи в аванс. На етикета пише 3+, което може да изтълкуваме като възрастова граница над три месеца, въпреки че подозирам, че в случая става дума за годинки. Надявам се преди всичко, че не е дегустаторска оценка.


Правилата, под формата на продукти, са следните:

сьомгова пъстърва (филирана), домат, две четвъртинки лимон, целина листа.

В рецептата ме притеснява четвъртият елемент – както количествено, така и ароматно. Ползвам целина единствено в две неща: пилешка супа и рибена супа. Успокояващ бе фактът, че съм го виждала като доминиращ продукт в рецепти по ТВ  предавания.Интересен факт: в България целината е естествено разпространена по цялото Черноморие и по поречията на Дунав, Марица, Струма.


И така, играчката е плюшена рибка, която се разполовява на четири обезкостени филенца, като остава дори пета част - средната кост, главата и опашката (от тях вероятно може да се сготви някаква детска плюшена супа, макар че децата не са големи фенове на супите), плюшен домат, който също се разполовява на две, плюшена целина - два броя и две плюшени резенчета лимон. Има дори плюшеноа тавичка, ще блесне и тя в цялата си прелест на по-късен етап.


Имитациите, които ще ползвУВАМЕ... Доматът е селски, градински, откъснат сутринта, още топъл, мек и сладък, последен мохикан за тази година, посрещнал есента с лека умора от натрапващото се с жегата си лято.  Целината също е градинска. Сьомговата пъстърва ухае на прясна риба. Лимоните са си обикновени лимони и с нищо не изпъкват, освен че са свежи.


Рибата се маринова с лимон и сол.


Сетне така:

Зехтин.
Доматът  ще е добре, след като се нареже на две, да се надупчи многократно през кората с вилица, за да овкуси рибата.

Печене без засичане на времето - кое дете обича да му засичат времето за игри.Вкусно!!
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...