събота, 12 октомври 2013 г.

СКАЛИЧКИ


Още един пост на морска вълна... по-точно на морска скала.


 Скаличките са любим мой сладкиш от детството.
Прави се на основата на натрошени бисквити, масло и шоколад.
Без печене.
Нещо като технологичен прадядо на веган сладкишите
и втори братовчед на сладкия салам.
Ще импровизираме, разбира се.

Есента е щедра на подходящи продукти:

Продукти: 

300 гр. бисквити “БелВита” с боровинки, 15 обезкостени джинджера, лъжица ликьор от диви джинджери, 15 мънички диви ябълки, без семките, и една-две малки червени ябълки сорт “Гала”, шепа смесени ядки: орехи, лешници, бадеми, щипка джинджифил, един чай от шипка (разпорвате и изсипвате едно пакетче шипков чай направо в сместа), детска шепа годжи бери, детка шепа глог и дренки, обезкостяват се търпеливо по тази система:

Съставките се разбъркват, без да се пасират и се оставят за една нощ в хладилника (там не трябва да витаят други миризми, разбира се). На сутринта се смилат на едро или ситно, зависи от желаната скална маса, като се добавят 100 гр. фурми.

Ако фурмите са по-сухи, може да се накиснат в топла вода, за да омекнат и  да се пасират по-лесно. После се действа, кой с каквото има: кухненски робот, пасатор, катер миксер, подходящи сечива, рендета или ръце.
На снимката може да видите приликите и разликите между фурмите и джинджерите. Джинджерите са светли отвътре, не така захарни и някак по-изкуфели като материя:

Ако сместа е лепкава, се слагат още бисквити. После така:

Едни от най-най-умопомрачителните морски скали, до които
съм имала късмета да се докосна, се намират на различни места из остров Крит.
Ръбест спомен, който ме вълнува силно и до днес и в дайвинг проекцията си приютява под вода големи бавни гррруперрри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...