неделя, 20 октомври 2013 г.

Enjoy the silence


(рецепта в рецептата)

Лин - рибата, най-дълбоко привързана към тишината. 
За протокола:

Наричат го още блатна пъстърва, каленик, тинка-тинка.
Красива окраска: от златисто към маслено зелено.
Потайно поведение.
Чистене: трудно.
Обезкостяване след готвене: лесно.
Личен подход на готвене: като към шарана.
Среда на готвене: в тишина (хи-хи).
Марината: сол и лимон.
Сготвих я (4 броя рибки по около 200-250 гр) с пълнеж и поръска от всякакви нашенски сушени плодове, пълнозърнест корнфлейкс, лъжица ароматен плодов чай от едри парченца. Подправки: канела, индийско орехче, черен пипер, сол. Зехтин.



Печене: на фурна, под фолио – 30 минутки и финиширане със запичане на грил за десет минутки след махане на фолиото, заради корнфлейкса. Бих добавила настъргана тиква отгоре – тогава ще избегна запичането на грил.

Все по-трайно се ориентирам съм готвенето на мирни сладководни риби в сладката гама. Може би подсъзнателно ми влияе методът на риболов, захранване и вкусовите предпочитания на самата риба. Ето един пример от форума във fishing-mania.com - рецепта за лин:

(Цитат от esox22 )
Ето и моята рецепта за лин:
Хляб, разтопен шоколад, канела, какао, карамелен сироп и захар.
Смесваме и добавяме брашно за да стане жилаво.
Ловим на плувка като захранваме пак с тъмна захранка.
Ако ползваме пружина от това тесто слагаме на куките.
Големите линове са възможни след забраната и в ранна есен.
Най-доброто време е пред стъмване.


От последните експерименти комбинацията шаран във фолио със сини сливи (пресни), сушени чушки и сушени домати е добра находка, пробвайте непременно. Малко счукан карамфил задължително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...