четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Бухал на фурна… с риба

Да готвиш бухал не е проста работа.

Необходими са: чиста печка, подходящ съд с капак и разбира се, бухал.Няколко по-будни германци се заемат с идеята да създадат поспалива детска грейка, без вода. Играчката е мекичка и симпатична, с пълнеж от семена и билки. С аромат на лавандула. От спец материя.

Подходяща е за затопляне в микровълнова или във фурна на 100 градуса, за 20 мин. Помага за успокояване на колики при бебетата, а също и за удължаване на топличкото гушване преди сън, за уютно СПАне (хи-хи). Топлоотдава близо час и половина, а ароматът на лавандула допълва релакса по неповторим начин.Тъй като винаги съм имала известни предубеждения към микровълновите (играчката-грейчица е създадена основно с тая цел, там се затопля за 90 секунди), се наложи да почистя добре фурната си. За щастие тя бе едва на пет месеца и в доста прилично състояние, въпреки че вече съм я разработила добре. От самото начало Трите Хъта всяка вечер благосклонно ме оставя  да се вихря и готвя вкусотии, пу-пу-пу. Иначе трикът за почистване и поддържане е следният: напръсквате фурната със съответния препарат, напълвате тава с два пръста вода, пускате фурната на 250 градуса, пъхате тавата, изчаквате 15-20 мин и после забърсвате. Все пак за по-хигиенично реших да готвя загрявам бухала в иноксово контейнерче за бен мари, с капак. Има ги в Метро и са много подходящи за съхранение и претопляне на храна.

А ако все пак не обичате бухал, може да си направите сами рибна грейка:
Коремчето на този… да кажем… леферрр (в дясно), е пълно с костилки от череши. Материите на платовете, които подбрах, са естествени, памучни, а пълненето с костилки и “оребряването” на секторчета, тип спасителна жилетка, помага за естествено и равномерно разпределение на костилките и по-удобно прилепване на възглавничката към телцето. Всъщност главата и опашките на рибката са от хавлиена кърпа. Ако искате да "подправите" възглавничката, само капнете няколко капки лавандулова есенция и ще постигнете същия ефект на аромотерапия. Загрявате пак във фурната, но по-кратко. Да, не отдава топлина толкова дълго, но отново върши добра работа. 
Очаквайте скоро и рецептата "Прясна риба по детски"... паралелно готвене...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...