понеделник, 5 август 2013 г.

Две мистично-кулинарни завъртания

Публикувано на: Чет Авг 09, 2012 17:30



Кога ли риболовът ще стане олимпийска дисциплина :?:
Тогава и само тогава, когато и само когато мистицизмът удари едно рамо на съвременния изтрещЕл свят :P

Определянето на риболова като спорт винаги е будело у мен усмивка, не защото физическата подготовка и умения са някак на втори план, а именно заради мистиката.
В изкуството на риболова има природа, уединение, има нещо отвъд, нещо неподлежащо на резултати.
Мистиката е онази свободна частичка, онзи номадски избит електрон, много по-гъвкав от средната кост на религиите, интуитивен и авторски, който винаги е бил по-близо до същността на нещата 8) :wink:



Като последователи на мистичният спинингизъм нека потърсим въртеливите му корени в други духовни практики и метафизични завъртулки.



Част 1 Танцът на дервишите

Недалеч от милата ни родина въртенето е танц и култ,
уединение и постигане,
недалеч от тук, там, където дори брашното е кадаифена вихрушка,
дервишите танцуват в транс:



Уикипедия написа:
Като последователи на суфизма дервишите се славят със своята мъдрост, просветление и остроумие. Те просят, за да получат унижение на този свят и за да се отрекат от материалното, като се сближат с духовното. Все пак не всички дервиши се занимават с просия. Измежду тях има и занаятчии, като например рибари.
През вековете дервишите често са били обект на гонения от страна на държавната власт в мюсюлманските държави, тъй като отклонявали хората от традиционния ислям. На Балканите те често намирали подслон в планините и особено в Родопите.
В танца на дервиша въртеливото движение изразява състояние на силно религиозно и душевното вълнение


Танцуващият кадаиф

Продукти:
кадаиф (пакет от осем букли)
захаросан ананас – три шайби,
две шепи сушени черници,
две шепи орехи,
шепа жасминов цвят
кленов сироп – три кафни чаши
кафява захар – три-четири лъжици
канела
вода – половин литър
масло – 50 гр
съд с конусовидна форма – кухненско ренде.



Завираме водата, захарта, жасмина, кленовия сироп, за пет минутки. Добавяме орехите, черниците, канелата, маслото.
Заливаме кадаифите, наръсвайки от плодовете и орехите, след петнайсетина минути подреждаме в конусовидната форма, притискаме леко и охлаждаме в хладилник.



Отстраняването на кадаифа става лесно – може да прокарате клечица през някоя от дупките не рендето, за да си помогнете с изваждането на кадаифа или леко да намокрите повърхността.

В първата рецепта,
в желанието да се отърсим от повече скрупули и да рендосаме някои основни житейски заблуди,
готвихме в конусовидно ренде.
Във втората пък,
вероятно в желанието да пресеем по-ясно мислите и съзнанието си,
ще готвим в сито :)


Част 2 ЯН-ИН


Взаимодействието между Ин и Ян поражда всички движения в света:
Центробежната посока е ян, центростремителната - ин.

Сладкото и лютото като вкусови полюси ще са двата cool-инарни контрапункта в следващата рецептата:

Оризова сладко-люта рибена торта

Сладкото: за рибния крем
замразени шпроти 200 гр.,
жасминов цвят – две шепи,
соев сос – един тласък,
лимон - половин,
кленов сироп – кафена чашка.

Неутралното/балансиращото: оризовите блатове
жасминов ориз – 300 гр,
зехтин
сол

Лютото: глазура
сос чили,
къри

Други: бейби тиквички, сито, хартия за печене, зехтин, плоски чинии

Жасминовият ориз се сварява във водичка само с малко зехтин и сол, няма да подправяме допълнително, за да усетим по-добре естествено ароматния му вкус.



Задушаваме на пара рибата сред жасминовия цвят за десетина минути.
Обезкостяваме, отстраняваме цветовете и костичките, останалото осоляваме, наръсваме с лимон, соев сос, зехтин, черен пипер и кленов сироп.



Намачкваме.

Докато оризът е топъл, разделяме на две половини.
Едната разстиламе върху ситото.
Отгоре разстиламе рибата, върху нея - втората половина.
Пресоваме и заглаждаме.



Важно: Прибираме формата с „тортата” в плик и оставяме под кърпа да се задушава и да не изстива.
Оставяме настрани.

Копираме си на лист директно от екрана ей тия ян-ин рибки: http://www.featurepics.com/FI/Thumb300/ ... 085399.jpg



Слагаме картинката под хартия за готвене и с помощта на четчица нанасяме по контурите на картинката чили сос – повечко е по-добре.
Ако някъде чили сосът подлее, почистваме с клечка и памуче.

След като получим чили копие на картинката, наръсваме червените контурчета обилно с къри.

Изчакваме кърито да попие по чилито около минутка, но не повече, и изтупваме картинката, като внимаваме да не я повредим.
Отново с клечката и памуче може да позачистим кърито, ако има нужда.

Полученият отпечатък се изрязва.
Когато вадите „тортата” от съда, може да намокрите със студена вода долната част на оризовите блатове през ситото, за по-лесно:



Важно: горният блат трябва да не е хванал коричка, а да бъде е мек, но не и прекалено влажен. В общи линии жасминовият ориз е лепкав и няма да имате проблем.

След като с помощта на две плоски чинии сме извадили и обърнали блата, така че той да остане отгоре, лепваме хартията с отпечатъка. Поставяме вурху него втората чиния и притискаме. Оставяме настрани за пет-десет минутки. Махаме чинията, намазваме гърба на хартията със зехтин и започваме с пръсти да заглаждаме картинката, притискайки я към ориза.
Тя трябва да се отпечата върху ориза, докато отлепяте хартията.

Накрая около блатовете подреждаме разполовени задушени бейби тиквички и дооформяме повърхността със зеленчуци.
Добре че си бях заделила за всеки случай едни опашки от чирози, та имплантирах и тях и се получиха завършени рибките:



Както даоизма учи, във всяко добро има и малко зло и обратното.
В постигането на хармония между доброто и злото, в поляритетът на противоположностите е зарядът на всичко :D

____

:wink: Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...