понеделник, 5 август 2013 г.

Агнешко-телешко-свинско във фунийка

Публикувано на: Чет Май 31, 2012 8:12

По случай предстоящото Откриване на риболовния сезон, което ще се състои в изгрева на 02.06.2012,



предложението ни тази година ще е в унисон с времето,
тъй че… нека мезето бъде… за червено вино:



Ще ви издам още една от Големите Лемурски Тайни/ГЛТ:
През пролетта, когато зеленилките избуяват с пълна сила, си правя задушен микс от лапад, коприва, киселец, спанак (този път ползвах замразен такъв), лобода, връхчета папрат, листа от див чесън, лозови листа, зелен лук, копър, магданоз, босилек, джоджен, мащерка. Листата нарязвам на ситно и задушавам в зехтин (тази година запържих в зехтините от цветове на див лук и чесън).
После изсипвам получената блатиста зелена маса в пластмасови кофички и замразявам във фризера.
Така съхранявам аромата на пролетта по-дълго и ползвам микса като добавка в супи и домашни задушевни манджи.



Със зеленилките ще приготвим три пълнежа – първият ще е с телешко шкембе, вторият със свински джолан, а третия с обезкостена агнешка главичка:

Нарязваме шкембето на ситно, запържваме със зеленилките + една нарязана сушена чушка + няколко нарязани сушени домата + настъргано твърдо сирене грано падано+ малко зехтин + малка сол и черен пипер + малко пресен чесън.

Нарязваме джолана. Запържваме със зеленилките+няколко вида маслини+сол и риган+пресен чесън.

Нарязваме агнешката главичка на по-едро, запържваме със зеленилки. Добавяме едро счукани орехи, черен пипер, сол и накълцан пресен чесън.



След като изстинат, прибираме задушените пълнежи в хладилника.
*пълнежите са подходящи както за плънки на пайове, пирожки, банички, равиоли, пролетни рулца, така и за мезе от типа на спражата.



Сутринта на Откриването приготвяме вафлените фунийки, изваждаме съдинката от хладилника, прибираме в багажа виното, сладоледовата лъжица за сервиране и ето, че сме готови.



Да не забравите тирбушона и бенгалския огън.

Ударът ще бъде жесток!
Наслука и трофейни риби през новия сезон! :) :fish2:

_______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...