понеделник, 5 август 2013 г.

Grand canyon

Публикувано на: Сря Яну 30, 2013 16:53


Пролетна голяма палачинка
(терапевтично готвене)

Лесна е, вкусна е и бърза.

За тестото:
Разбивате три яйца с кафена чашка прясно мляко. Добавяте чаша и малко брашно – забърквате с други думи една гладка хомогенна каша. Сипвате постепенно вътре чаша прясно мляко – докато получите една идея по-гъсто тесто от това за палачинки. Щипка сол, лъжичка захар. Разбърквате добре. Изсипвате в затоплена на 200 градуса тава, в която предварително сте препържили 50 грама масло.

Мятатевъв фурната и… тук следва най-интересната част:
:!: Изчаквате с каква форма ще ви изненада палачинката. Тя винаги се издува, тъй като тавата се оказва тясна за яйчената материя.
Идеята ми бе да използвам издутите части на палачинката за планини, които да покрия със спанак и зеленилки.
Надявах се през възвишенията да измоделирам планинска пъстървова река от оцветен белтък и покрити с мъх камъни от шам фъстък.

За реката: един разбит белтък, щипка сол, малко синя сладкарска боя.

За пролетното зелено:



За да не сме съвсем в конфликт с времето навън, ползвах секви замразени заскрежени зелени ядливи материали. Ако помните, във фризера съм скътала компилация от всевъзможни пролетни зеленилки. :) Също така в зелената гама имах замразен спанак, брюкселско и броколи за клекове, шам фъстък за речни камъчета, покрити с уасаби мъх.

Ако сте късметлия, може във фурната да се случи това:



Да ви призная честно, когато забърках палачинката, очаквах да се получи нещо тук-там нагънато, през което да прокарам речно корито. Явно желанието ми е било толкова силно, че, когато видях през люка на фурната :shock: – О, чудо! Какъв съвършен каньон :shock: се получава! - щях да падна. :D

Брюкселското и броколите отпаднаха, тъй като благодарение на естествено получилия се релеф, мащабът се промени значително и те се оказаха неподходящо големи.

А след като природата сама сътвори приказната картина на тайнствена и недостъпна пенлива планинска река, после беше лесно. :D

Спанака и сборните домашни замразени зеленилки задуших предварително в масло. След като поизстинаха, добавих сирене и един жълтък. Намазах изпъкналата част на релефа.
Белтъкът сам си зае мястото.


Намазаната палачинка запекох на 200 градуса за още 5 минутки. Пяната на белтъка си остана буйна и пенлива, дори след изпичането.



Остана терапията да преценя перспективните места и да помятам мислено. :wink:
:fish11:

Откриването на пъстървовия сезон'2013 е събитие, което не може да прескочим така лесно, както полузамръзнала планинска рекичка.

През 2011 година тостът край реката включваше червено вино и панирани пълнени с шкембе филийки, сделани по тертип “пълнен с калай домашен кастмастер”



През 2012 наздравицата беше в компанията на препечени пъстървови филийки от типа "сделана по домашнаму цикада”



2013 замислям да мине под знака на класиката:
сандвич в ретро кутийка - пълнозърнеста филийка с домашен пастет от сьомга,
плюс една вълшебна добавка: :!: пастетът ще бъде покрит с желирани капчици роса от совиньон блан :)


_______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...