понеделник, 5 август 2013 г.

Новогодишна поливана баница с послания-късмети в бутилка

Публикувано на: Съб Дек 29, 2012 19:04


Едно предложение за семпла печена гарнитура към месото в новогодишното меню



плюс лична и искрена :oops: рецепта за новогодишната нощ:



Предложението за новогодишната баница тази година ще плува във вода с тайните по(д)желания да ни върви по вода и нека във водите на 2013 година да настъпи изобилие от здраве, риби, щастие и късмет.

Баницата, която ви предлагам, прави моя близка и аз я обичам от дете. Наричаме я Поливана баница.
Техниката е следната: забърква се тесто, в което има брашно, едно яйце, малко олио и щипка сол. Добавя се прясно мляко до получаването на средно меко тесто, подходящо за разточване. Оставя се половин час настрани.
После се разточват корите, с размер на тавата, и се оставят да съхнат върху чаршаф. След като изсъхнат, всяка кора се напръсква с масло и се наръсва със сирене, поставя се в тавата, като се натрошава леко. Корите се редят една над друга. Баницата се прибира в печката, запича се до почервеняване. В това време на котлона се завира вода, бучка масло и щипка сол. Топлата запечена баница се изважда, залива се с топлата вода - толкова, че да покрие корите, затваря се с капак и се връща в печката.

Не съм добра в точенето, затова реших да пробвам вариант с кори от готова дамашна юфка.
Вече има голямо разнообразие, но аз специално потърсих от най-старата по-плътна домашна юфка на едри парчета . Взех два пакета.
Запържих на котлона едно малко немско масло. Изсипах юфките на три слоя, между които наръсих маслото и сиренето, като най-горния слой оставих без сирене.
Метнах баницата да се позатопли.
Заврях вода на котлона, в която добавих чаша млеко, тъй като в съдържанието на юфката нямаше, половин пакетче масло и сол.
Щом баницата ще плува във вода (и малко мляко), то нямаме друг избор, освен късметите ни да се превърнат в послания в бутилки, пълни с пожелания, а защо не и карти със съкровища… :D
Късметчетата надписваме, бутилираме и аранжираме преди да залеем с водата. Заливаме внимателно около всяко едно.
Покриваме баницата с алуминиево фолио и бек ту дъ печката.



Печем баницата около час до 140 градуса, заради стъклените бутилчици. Не се притеснявайте от корка – има рецепти, в които нарочно се ползва корк, както е при варенето на октопода :wink:

Благодарение на юфката ще се получи баница с набраздена вълниста бурна повърхност, по която може да пуснем мечтите си за 2013 година на пътешествие :) :fish5:



:fish3:

Изчакваме да изстине и нарязваме на триъгълни парчета платноходки, като внимаваме във вълните на всяко парче да плава по едно послание.



Бутилчиците с късмети ще правят компания и на бутилката шампанско – тоест, в полунощ на Нова година хармонията ще е пълна, звукът от отварянето на тапите ще е цял ансамбъл. Изображение

Доста познати се оплакват от 2012, аз лично я харесвам - освен че през нея се случиха куп приятни изненади, любимита ми група Тherion взе, че възпя родната ми река Марица :shock: – нещо което дори не бих посмяла да си помисля, че е възможно. Но какво се изненадвам, след като шведските музиканти имат песен, посветена лично на Lemuria :P Така и не свикнах със славата. :lol:

Хората мечтаят и желаят какво ли не, така че видовото разнообразие на късметите зависи от вас и тези около вас - ако зависеше от мен всеки късмет щеше да гласи краткото и ясно : “здраве и любов”, това пък е моето новогодишно послание:



Весело и вълнуващо посрещане!

Lemuria

_____

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...