понеделник, 5 август 2013 г.

Риболовна погачица


(сантиментално готвене,
за времето, когато наш скъп приятел
е бил на седем години)


Публикувано на: Сря Авг 29, 2012 15:05


Предполагам всеки риболовец пази
спомен най-сърдечен, с камуфлажчета облечен,
за прохождането си в риболова :)

Наш приятел пък пази дори първия си билет от 1974 година,
когато е бил на седем :D

От него е и стихчето, което навярно голяма част от връстниците му също помнят:

- Кой е, чичко, обясни ми,
риболовец бракониер? -
пита умничкият Димо,
шестокласник пионер.

- Бракониер е, Димчо, оня
със билет и без билет,
който, не зачел закона,
скита и лови навред.

Който чест и съвест няма
във периода забранен,
който хваща с килограми,
вместо само два на ден.


:D :D :D

Както пее кака МиУена:
"Ех, ако можех аз да съм чичо,
а, чичо, ти да си дете..."


Забъркваме тесто от: килограм пресято бяло брашно, едно яйце, хладко прясно мляко - малко по-малко от половин литър, кафена чаша зехтин, 2/3 пакетче мая, лъжица захар, лъжичка сол. Оформяме седем (не случайно) питчици, които оставяме настрани да втасат за около 40 минути.
:!: Важно: На колкото години сте проходили в риболова, толкова питчици трябва да оформите. И не послъгвайте! 8)
Разточваме ги на блатове и ги подреждаме по сръбски тертип:



Мариноваме дребна рибка в лимон и сол.
Всеки “блат” аранжираме с различен рибен декор:
- дребна рибка, чорбаджийска маринована чушка, зехтин, шалот
- дребна рибка, морков, зехтин, чили сос,
- дребна рибка, сушени домати, чесън, риган, зехтин
- дребна рибка, маслини, зелен лук, зехтин
- дребна рибка, кайсии, гъби пънчушки, зехтин
- дребна рибка, галета, трохи, бисквитки
- дребна рибка, горчица, каперси

Наръсваме всичко обилно с пармезан и мятаме на 180 градуса.
Вие, разбира се, може да заформите собствени аранжименти.



Живи и здрави!


______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...