понеделник, 5 август 2013 г.

Дзен или Изкуството да се практикува ЗАБРАНАТА

(чаена церемония)

Публикувано на: Пет Апр 27, 2012 19:42


Ела със мен да пием чай,
чай със чуден аромат.
Освежава, подмладява,
ела, ще пием чай за двама.

Гледам твоето лице,
от младостта далечен спомен,
гледам право във очите,
виждам жаждата те кани.

Чай сервират в кафенето –
блудкав, и фалшиво оцветен.
Измамно той те утолява,
не пий от него, а ела със мен!
Клас – ”Чай”







-----------------------
*В основната линия на чаената церемония се прокрадва идеята на Дзен Будизма - да живееш единствено в настоящия момент.
Същността на целия ритуал е да ангажира сетивата на човека така, че той да бъде изцяло погълнат в церемонията и да се освободи от ежедневието си. Движенията на самата церемония се наизустяват като танц, за да освободи съзнанието си дори и този, който я изпълнява.

----------------------------
И така… Попадна ми една колекция чай на пакетчета, обединена под общото име: ЗОДИАК
Кутията съдържа дванайсет вида чай.
Предизвикателството се оказа в това, че след като подредих чайовете в календарен ред, ми се избистри следният риболовен пасианс: :shock:



На снимката месеците, в които има някаква риболовна забрана, са обозначени с чашки и чинийки. :x :)
На практика, останалите месеци не ни касаят :mrgreen:

- везни, скорпион, стрелец и козирог – Забрана за риболов на пъстърва
- риби и овен – Забрана за риболов на бяла риба и щука (Жив и здрав Zander! :) )
- телец – Забрана за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби
Природата го е измислила така, че на практика винаги остава вариант за утеха на риболовеца през дадена забрана, НО все пак помислете за онези колеги, ала Дон Кихот, ревностно посветили се на определен вид риболов или риба, които не признават ни платената любов на арендования гьол и секви там мелници, ни морската алтернатива и за тях малкото разрешени през забраната места, превърнати в панаири, по никакъв начин не могат да заместят потребността от самоусъвършенстване и усамотение. :? Помислете какъв ужас…

Кулинарна алтернатива за спасение:
Ритуалът “чаена церемония” в Япония е доста близък до ритуала “риболов на плувка”. Какво е общото, ще попитате… Ами и при двете имаме няколко основни задължителни компонента:
- с десетилетия усвоявани отмерени действия и жестове
- обстановка, носеща естетична, интелектуална и физическа наслада, спокойствие на съзнанието, смирение, съзерцание
- фокусиране на вниманието върху дълбоката красота на простите прояви на природата като светлината, звука на водата, отблясъците

Ако разширим сравнението на чаената церемония и риболова на плувка до глобалното:

“чаена церемония” приблизително равна на “риболов”,

става ясно, че при хипер екстремни условия пиенето на чай може да замести риболова. Тоест - по време на Забрана, практикувайте утолително пиене на чай. Така хем няма да сте “на сухо”, хем вместо да пиете една студена вода по неволя, може по собствено желание да сръбнете церемониално топъл и ароматен чай, откъсвайки се от ежедневното и постигайки един друг дзен.

За късмет чаената церемония, траеща с часове, освен безкраен списък от стъпки, техники, салтанати и такъми, включва и задължителният елемент: чаени бискивтки. Ние ще се съсредоточим точно в него.

Ще си направим:
пъстървови бисквитки, за пъстървовата забрана,
бисквитки с щуки и бели риби за чай от знака на рибите и овена
и мирни и други рибени бисквитки за чая под знака на зодия телец:



За маниаците Пъстървовата забрана би изглеждала по-поносима , съчетана с редовни чаени церемонии от този тип: 8)



По-дзен Забаната за бяла риба и щука би изглежда така: 8)



Общата забрана би била къде-къде по-приемлива така: 8)



Ето и рецептата:

“ЗАБРАНЕНИ” чаени бисквитки

200 гр сирене
100 гр пармезан
15 чаени лъжички зехтин
две яйца
прясно мляко (по преценка, до получаването на средно меко тесто за разточване )
Царевично брашно, пълнозърнесто брашно и бяло брашно в съотношение 2:3:1 чаени чаши
сол
маково семе – три чаени лъжички

За украса: жълтък, маслинова паста, паста от сушени домати, сусам, магданоз, кореандър, сирене.

Натрошаваме сиренето и пармезана и ги омесваме с брашната, изсипваме зехтина, стриваме с пръсти сместа, после наръсваме с маковото семе. Прибавяме солта, двете яйца и млякото. Месим. Ако е необходимо слагаме още брашно. Оставяме тестото за час настрани, преди да разточим.
Разточваме, нарязваме, украсяваме по видове риби, пробиваме дупчици.
Печем на 150 градуса.
Завързваме “чайчетата” със съответните указателни табели.

Безкрайно интересно е, наистина, запознаването по-подробно със самия японски ритуал, ако имате възможност и време, гмурнете се :wink:

:fish1:

Река си ти - частица от река –
и носиш се във див водовъртеж.
Едва роден, току поглеж –
изчезнеш нейде в речния кипеж.

Долавяш само вечния й бяг,
умираш - тя се носи все така.
И де е твоят непристъпен бряг?
Река си ти - частица от река.
Клас – “ Река си ти”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...