понеделник, 5 август 2013 г.

ИЗНЕНАДИ ПОД ЕЛХАТА


(меню за рибки - отбрани селекции)

Публикувано на: Чет Дек 27, 2012 12:18



Живи, здрави и щастливи да сте всички!
Щеше ми се да споделя тези две предложения за коледни подаръчета още преди Коледа, но трябваше да се запася с търпение, за да не развалям изненадата за получателите.
Намекнах ви само, ако си спомняте.
Постът е повече за подфорум "Направи си сам", но пък става въпрос за "храна за рибки", така че може да мине и като празнично меню тук :)

ICE FISHERMAN SURPRISE

Ледена изненада за рибаря е отбрана селекция от коледно меню за рибки-участнички в подледен риболов, поднесена със закачка.

Купувате си едно шоколадова яйце.
Внимателно отстранявате станиола.
Изяждате шоколадовата част, обезкостявате жълтото пластмасово ядро в средата от играчката. Поставяте риболовната изненада, затваряте и замразявате “жълтъка” до половината в малка подходяща чашка с обло дъно.
Когато половинката замръзне, обръщате чашката в друга, пълна с вода чашка, така че да получите яйце и замразявате отново.
Накрая освобождавате леденото яйце от двете чашки, опаковате го в станиола, лепвате върху надписа “Kindre surprire” корекция с надпис ICE FISHERMAN SURPRISE и прибирате отново във фризера.



При раздаването на подаръци, обявявате тържествено, че има пратка директно от Лапландия :D , която току що е пристигнала, сипвате на получателя чаша концентрат, по избор, :) и поднасяте изненадата.



За да може получателят да отвори подаръка, ще се наложи да цамбурне изненадата право в дупката с концентрата , да ви каже "Наздраве!" и чак тогава да се докопа да съкровището вътре :D



* като всеки зимен подарък, освен всичко останоло, важно бе да присъства и комплект ски за вълнуващи спускания по пистите на подводното царство :wink:

ADVENT CALENDAR ЗА ПЪСТЪРВОВ РИБОЛОВ

Втората идея е с по-дълготраен поразяващ ефект на действие и касае наближаващия край на Забраната за пъстървов риболов.

Вдъхновена е от детския Advent Calendar, който още от първи декември отброява оставащите до Коледа дни с всекидневни малки изненади под формата на лакомства, скрити в малки прозорчета на картинка с коледни мотиви:
По прототип на този календар може да изготвите календар, който от първи януари да отброява дните назад до първи февруари - края на Забраната за пъстървов риболов. :)
Естествено ще заменим коледните мотиви на картинката с пъстървова окраска тип “бруук тоут”:



За да направите календара, ви трябват две дузини сметанки и дузина малки плодови млекца.
Изпразвате кофичките от съдържанието, изяждате млекцата (това им е хубавото и на двете рецепти - при първата хапвате шоколадовото яйце), измивате ги и ги оставяте настрани да изсъхнат. От сметанките може да направите крем брюле. Само горелка ви трябва :wink:
В това време намирате картонена кутия с подходящ размер, тази тук е 38 х 27 см, но може и още малко по-голяма.
Дълбочината е съобразена с млекцата и в случая е 4,7 см.
Очертавате по повърхността на кутията, кръгове с диаметър, подходящ за монтажа на кофичките, тоест, с размера на вътрешния диаметър на килийките.
След това се захващате с макетно или друго подходящо ножче. Аз не съм пробила дори толкова дупки с ледобур през миналия риболовен сезон (за сметка на Христо, де :lol: ). Голям зор си беше перфорацията, честно казано, защото трябва да да се внимава да не излезете от контурите.
В общи линии кутията трябва да заприлича на Враждебна, след състезание по подледен риболов :lol: или в превод на кулинарен език на “швейцарско серене” :wink:



Сетне залепяте подходяща хартия с окраската на балканска пъстърва. Ползвах специална плътна ръчно пресована хартия в два тона – тъмно кафяв и по-светло кафяв. Залепяте хартията с помощта на четка и С200.
Обръщате кутията и от вътрешна страна на хартията очертавате контур отново там, където са дупките. С върха на ножа пробивате дупките и вкарвате свободните крайчета на хартията навътре. Техниката напомня разбиване на прясно замръзнала дупка на леда, пробита вчера от колега.

После вкарвате купичките, хартията ще ви служи като уплътнение.
Залепяте ръбчетата с С200.



Изчаквате да изсъхнат.



Сега вече настъпва най-приятната част: трябва да поставите меню - селекция най-вкусни и изкусителни примамки за пъстърва по ваш избор.
Диаметърът на кофичките от сметанки позволява да използвате широка гама въртележки - 00,0 и единички, стримери, мухички, бръмбърчета, ароматни специални силикончета, дребни гъделчета като чебурашки и спешъл вирбелца, микроклатушки и отвесни блеснички. По-дълбоките килийки позволяват да поставите акценти като доказали се модели минолчета и други малки ценни воблерчета. 8)
След като запълните всички отделения, оставя да направите картонени цветни капачета в жълти и в бели точки с червени точици, за да е окраската “вярна с оригинала”, тоест - мечтаната рибка на точки. :D
Залепяте капачетата и номерирате отгоре с цифри реда, в който желаете те да бъдат отваряни по дните от календара за месец януари – тоест, клилийките трябва да са 31.
Опаковате и оставяте под елхата.
На първи януари, започва дъ файнъл каунтаун :wink: :)
В лицето на получателя на подаръка ще имате около себе си цял месец един щастлив и захилен човек, гарантирам ви. :D
*Специални благодарости на колегата hrimar за предоставените бутикови въртележки и клатуни, за да бъде комплектът наистина безценен 8) и приятни мигове на получателя!

Коледа, разбира се, настъпи и за нерибарите :lol: :)



Все пак няма да минем без нещо като рецепта:

Има много рецепти за пуширана круша и още повече за греяно вино.
Аз обаче предлагам да направите две в едно – пуширана круша и греяно вино едновременно.
Рецептата включва 750 мл червено вино или направо глювайн, пакетче чай от круша и смокиня, пакетче чай от ябълка с канела, пакетче карамелов чай с ванилия, пакетче чай от праскова с маракуя, концентриран сок от нар, мед три лъжици, сладко от малини – на вкус, джинджифил, канела.
За разлика от класическото греяно вино, което не трябва да завира, тук, след като извезате желаните окраски, варите крушите на слаб огън до омекване. Ако все пак държите на алкохолност, след като отстраните от огъня, добавете във виното джинджифилова ракия (така я наричат в региона на Бачково, прави се от накиснати в ракията плодове джинджери) :) . Ако нямате джинджифилова ракия, влейте на вкус йегермайстер.
Накрая обелете крушата, след като изстине, като оставите кант от кората в средата, за да се получи шевица от хоро или друго.
Сервирайте крушата да се отцеди върху дренаж от натрошени маслени бисквити с бадеми. Получава се нещо като вълшебен крушов чийзкейк без чийз. :)
Може да залеете с вишнев или кленов сироп.



Наздраве!


________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...