понеделник, 5 август 2013 г.

Хептен шарена сол


(космополитна китка)

Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 12:11


Традиционната българска рецепта за шарена сол включва:
сол, чубрица, сминдух, червен пипер и царевично брашно.



За да разширим кръгозора на нашенската шарена сол, на първо време ще сложим вътре една известна на Балканите хърватска подправка :
вегета (горе ляво)– зеленчукова сол с характерен жълт цвят. Съдържа морков, пащърнак, лук, целина, магданоз и царевица. Аз я ползвам за пюрета и супи.

За повече колорит ще нашарим допълнително солта и с китка от многоцветни пипери (горе дясно)– бял, розов, черен и зелен.

А за да придадем и чудодейност на шарената сол, ще добавим щипка цветове от тазгодишни планински билки, брани в утринта на Еньовден.



За да е хем по-космополитна, хем по-чаровна нашата шарена сол, ще я подправим с естествено шарена сол:



За целта ще смелим букет от сива морска бретонска сол, синя персийска сол, розова хималайска каменна сол, червена хавайска морска сол, червена тибетска, черна тибетска, бяла йодирана средиземноморска сол, магнезиева сол, критска морска сол.

На финала ще ръснем пак една интересна българска сол, характерна за новозагорския регион. Напоследък често ви споменавам самардалата – чудесна подправка, която се получава чрез стриване на тревата самардала със сол.



Та така...



Бутилираме по солничките.



Вероятно някъде около полуфиналите предвкусвам покрай бирата едни прекрасни хептен шарени картофки. :wink:

_

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...