понеделник, 5 август 2013 г.

ТракТаТ за Три ТриеТажни ТорТи за Три Традиционни Трапезни Тразника

Публикувано на: Чет Дек 20, 2012 13:27





Основни цели: Ще направим три триетажни торти, всяка една съответно за Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Също така ще акцентираме върху силата на презентацията и ще ги представим в три различни стила.

Торта за Бъдни вечер
с три различни глазури
и обща плънка от булгур

(стегнато представяне с помощна диаграма)

*Първата торта е достатъчно вкусна, за да оставим рецептата да говори сама за себе си - тоест, ще бъдем кратки точни и ясни, по същество, с убеждението, че всеки , който реши да я пробва, ще остане доволен.



Представителна извадка продукти :
* булгур - половин килограм. Ползвах едър прекрасен булгур – подарък, донесен от Турция.
* два праза,
* един патладжан, нарязан на малки кубчета.
*400 гр. пресни гъби, нарязани на кубчета
* половин глава чесън, на ситно
* две сушени чушки
* пет парчета сушен домат
* половин чаша червени боровинки, може и стафиди
* половин чаша сурово кашу
* половин чаша каперси
* зехтин една чаша и нещо
* сушен джоджен
* черен пипер
* сол
* пресен магданоз

За глазурата: листа от кисело зеле, лозови листа, сушени чушки. Чушките предварително накисваме във вода.

Измиваме булгура и го накисваме в съд с вода, така че да покрие зърната с около пръст и половина. Оставяме настрани за час и малко. В това време подготвяме продуктите. Запържваме във зехтин праза, добавяме патладжана и гъбите – до запържване, после скилидките чесън и веднага след тях булгура, който е попил почти цялата вода. След като запържим леко, добавяме още половин чаша вода (може да използваме водата от предварително накиснатите червени чушки) и оставяме да поври, вътре в това време нарязваме с ножица на ситно чушките и доматите, кашуто на малки парченца, червените боровинки или стафидите - цели, накрая изсипваме каперсите, солта и подправките. В три различни по големина керамични цилиндрични купи подреждаме първо листата от зеле, върху намазана със зехтин повърхност. Оформяме голяма кръгла сарма.
Във второто съдче оформяме лозова питка.
В третото - питка от чушките с пълнежа от булгур.
И трите блата затискаме с подходящи по размер керамични чинии.



Печем съдчетата, затиснати с подходящи плоски чинии, на водна баня - аз пекох и трите в голяма тава с вода, в която доливах, ако имаше нужда - 200 градуса, по ваша преценка. Изваждаме,махаме чиниите, обръщаме и подреждаме.

Ако ви остане от плънката, може да оформите венче, с което да зарадвате още някой:



Коледна
баница
елха

(рецепта с намигане)

*Втората рецепта не е нещо особено като кулинарно постижение, но разказана самоопияняващо и в подчертано сатирична светлина, може да събуди усмивка. В контекста на останалите две торти, идеята на баницата-елха е да уважим семпло и различно Коледата - триетажно, без да засенчваме пуйката, разбира се. :wink:

Чувате ли звъна на камбанките?!
Не, те не са от шейната на дядо Коледа, те са от звънчетата в главата ми. Може и да не съм автор на мелодията, но пък това, че не мога да композирам, не значи че не мога да си подсвирквам на заем.
Освен препис на ангелски песни, мога да ви споделя една дяволски очарователна идея. Да направим баница коледна елха. Тя ще е хем зелена, хем вита, хем стъпаловидна.
За да е още по-очарователна, нека я направим загадъчна и ви спестя подробности по продуктите – и без това половината от съставките ги няма по нормалните магазини.
За да е най-очарователна, ще я вапцаме със спанак.
Техниките на извиване може да прочетете от някоя специализиране книга за баници на някоя баба капацитет.

Всъщност Коледа няма нужда от нищо друго освен да бъдем заедно! :D



Новогодишна
триетажна
торта-суши

(свръх обяснителна, чак леко досадна на моменти рецепта, разказана с няколко рибо-шегички за разчупване на леда)

*Тази година в триптиха ни от торти по случай новогодишните празници, това е акцентът, защото, както е казал поетът-рибар “Тука има риба!!!” :!:

И миналата година уважихме Новата година, като я посрещнахме още на вратата, по изгрев 8) , с рецепта от Страната на изгряващото слънце. Тази няма да останем по-назад. 8)

Трябват ви:
две кори за суши – нори,
филе от сьомга,
филе от риба тон,
350-400 гр ориз,
една краставица,
едно авокадо,
три лъжици оризов оцет,
две лъжички морска сол,
една лъжичка захар.
Няколко мариновани цаци или аншоа.
Три цилиндрични купи с нарастваща големина.

За ориза, ползвате познатата и вече рецепта за суши: оризът се измива, докато от него започне да тече прозрачна вода, накисва се в студена вода 15 мин. В тенджера добавяте студената водата – 450 гр., към нея ориза и завирате при затворен капак на много силен огън за 4 минути, намалявате огъня на много слабо и варите още 10 минути, сваляте ориза от котлона и го оставяте още 10 минути да постои. Разбърквате в съд 1 лъжичка морска сол и три лъжици оризов оцет, ако в него няма захар, добавяте и една лъжичка захар. Смесвате всичко, загръщате с кърпа и оставате да изстине.

Покривате вътрешната страна на всяка купа със стреч фолио, така че краищата да излизат в аванс навън. Според дълбочината на съда преценявате на колко парчета да срежете стандартната кора нори. За височината на кората е важно две пети от нея да стърчи над купата. Презастъпвате плътно корите една за друга по дължината на купата, така че да опашете съда. В центъра на съда поставяте стълбче обелена краставичка. По дъното подреждате няколко скариди, парченца авокадо и краставичка и започвате да пълните съда с ориза, като притискате с пръсти към страните на съда. Пълните така до средата. В средата поръсвате 2/3 от скаридите, авокадото, обелено и нарязано на парченца краставичка. Това е кремът на първия блат. После отново засипвате с ориза до ръбчетата на съда. Накрая обръщате корите навътре към краставицата и запечатвате с фолиото като притискате плътно. Оставяте настрани и правите три минутна медитация пред аквариума,ако нямате аквариум, пред монитора на фона на естетски мухарски снимки с природа и риби. :wink:



Същото сторвате със следващата по-малка купичка, само че опасвате страните на съда с филето от сьомга. Вторият “блат” обаче няма да има крем, а разбъркваме скаридите, авокадото и краставичките с ориза и направо пълним около краставичката. Запечатваме пак с фолиото. Правите три минутна визуализация пред такъмите ви, възпроизвеждайки улова на бленуван от вас трофеен улов.



Третия по-малък съд опасвате с филето от риба тон. И пак като във варианта със сьомгата. Почивката е да повторите 20 пъти на глас в монотонен ритъм следната мантра: Повече ще ги рилийзвам, по-малко ще ги ям!

После обръщате мега сушитата едно върху друго по етажи.
Ако сте непоправими патриоти, придайте беге акцент на тортата, като оформите розички от обезкостени рибки цаца :) или, ако сте влюбени в риболова в южната ни съседка, запечатайте с филенца аншоа :)



Нямам стълбичка за награждаване, но на снимката подредих тортите така:



На почетно място, в средата, е именно тази, която ще участва в гръмването на шампанското. :D

При всеки удобен повод си пожелавайте желания!
Рецептата за сбъдването е в три основни прости съставки: вяра, надежда и любов и в някои традиционни, но незаменими подправки като доброта, скромност и широко отворени ръце!
Уютна Бъдни вечер!
Весела Коледа!
Щастлива 2013 година!


Lemuria

____

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...