понеделник, 5 август 2013 г.

Теоретично готвене с база данни


( и едно наум)

Публикувано на: Чет Юли 19, 2012 12:06




Подготовката на една рецепта обикновено включва няколко основни етапа:
1. повод за вдъхновение (какъв ли не)
2. изглаждане на идеята (готвене наум) - любимата ми част
3. набавяне на материали (тук може да има доста неочаквани обрати на първоначалната идея)
4. реализиране

Поводът в случая е – подарък от вуйчо, (продукт, който да не повярваш, не сме готвили тук :P ) - буркан със сушени бели черници. Те точно на това му се вика "да кажеш на черното - бяло" :wink:
Асоциацията беше мигновена: черници – клен :idea: :D
Всеки риболовец знае, какво се случва лятно време на реката или езерото, там, където има надвесена зряла черница. :fish2:

И така...

Понеже кленът ми е малко тричкав :roll: , реших да заместя с друга обичаща плодови аромати риба, но пък и да запазя асоциацията с клена поне фонетично, така до белите черници в рецептата се появиха кленов сироп и шаран :lol:

Постепенно се наниза многозначна верижка от следните
КЛЮЧОВИ ДУМИ: клен, черница, шаран, коричка, орех

и

БАЗА ДАННИ:




ЛОГИЧЕСКИ ВРЪЗКИ:

риболовни логически връзки
клен – лятна стръв - черница
лятна стръв – коричка хляб - шаран
шаран – замба - хляб

ботанически логически връзки:
черница – клен – орех

кулинарни логически връзки:
кленов сироп – сушени черници - шаран
шаран – коричка – фурна
фурна - шаран - орехи

кленов сироп - бъзов сироп - липов цвят
липов цвят - ванилия - канела
канела - платика - коноп

(на последните три групи асоциации няма да им обръщаме внимание :lol: )


Да купя
: шаран, кленов сироп, орехи, типов хляб.
Едно наум: Ще ми трябва и замба :idea:

________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...