понеделник, 5 август 2013 г.

Две интересни маринати за две не по-малко интересни риби

Публикувано на: Вто Юли 17, 2012 7:34



Първата рецепта е малко в този стил:

- Чичо, к'ви са тия сливи?
- Сини.
- Ами що са червени?
- Щото са зелени.


Имаме червен снапер (red snapper),
който всъщност е розов,
а накрая става оранжев.


Много ценена от гърците риба, особено големите екземпляри Изображение



Изчистваме рибата.
Мариноваме я в сока от едни лимон,
един портокал,
една настъргана праскова,
една настъргана кайсия.
Бих добавила и джанки :)
Сол.
Оставяме така поне час.

Подреждаме в намазана със зехтин тавичка, където изсипваме и маринатата
и добавяме цели парченца от нектарините и кайсиите.

Намазваме рибките с глазура от:
три лъжици дижонска горчица,
три лъжици зехтин
и една лъжица мед.

Печем на 200 градуса, като внимаваме рибата да остане сочна (около 20-25 мин).



За втората рецепта тръгнах към пазара в Токио
да си харесам най-добрата и прясна риба тон. Изображение
По пътя си викам, я първо до съседите на юг да мина,
а накрая, криввайки в една още по-пряка пряка, си спестих доста време.

Ако първата рецепта е променлива,
то втората е съвсем константна -
и като цвят, и като геометрия :wink:

При риболова на сьомга в река, английските мухари имат следното неписано правило:

Ловите на муха с цвета на водата,
в Исландия – на синя муха,
в Норвегия – на зелена,
в Англия – на кафява…


Та и аз така :oops:

Като ще готвя риба тон,
то нека всичко да е в тон
:



Ще тунинговаме малко вкуса на рибата като мариноваме котлетите в смес от:
половин настърган шалот,
половин настъргано червено цвекло,
половин чаша мерло,
червен босилек,
лъжичка червен плодов чай,
черно-червен пипер,
червена хавайска сол.
Малко зехтин.
Оставяме поне час.

Намазваме скарата със сланина от прошуто (за тази цел съм си заделила в камерата оригинално парче сланина от прошуто от Prosciutteria San Daniele).
После внимателно и старателно отстраняваме маринатата от рибата и мятаме за по-оскъдно време котлетите на плочата. Да послушаме риба тон на плоча, дет’ се вика. Изображение
Меткаме и шайби лук, намазани със зехтин.
Сваряваме шайби червено цвекло.
Поднасяме ептен натююррр, ръсваме малко червена сол на зеленчуците.



Имайте тонус! :) :wink:


___

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...