понеделник, 5 август 2013 г.

Лучено-маслиново-доматен гръцки хляб

Публикувано на: Вто Апр 17, 2012 14:52


За да е лучен: зелен лук, праз лук, червен лук, арпаджик, бял лук, див лук
За да е маслинов: зехтин, маслинова паста, шест вида цветни маслини
За да е доматен: доматено пюре, сушени мариновани домати, черита

Запържваме в добро количество зехтин наситнените лъжичка нарязан бял и лъжичка нарязан червен лук.
Добавяме толкова праз и зелен лук, задушаваме и прибавяме две лъжици доматено пюре, докато то също се запържи.
Наситняваме вътре и три-четири сушени мариновани домата, добавяме две лъжици маслинова паста и нарязан на ситно див лук.

Пресяваме малко повече от половин пакет брашно.
Разтваряме половин пакетче мая в хладко мляко – половин чашка.
Правим кладенче в брашното и изсипваме маята + запържената лучено-маслинено-доматена смес.
Добавяме и няколко накълцани обезкостени маслини – различни цветове и щипка риган.
Месим до получаването на меко тесто. Ако се налага добавяме хладка вода.
Разстиламе в тавичка.

Отгоре точкуваме с разноцветните маслини, черито и арпаджика.
Оставяме за час на топло.
Печем на 170 градуса.



Гръцко мезе към хляба

аншоа в морска сол,
зехтин от сушени домати,
див лук (може и арпаджик),
маслини с лимон

Аншоата се изкисва хубаво във вода.
Залива с няколко лъжици зехтин от сушени домати.
Поръсва се с див лук и маслини с лимон - допълнителна киселина не добавяме, за да се съхрани по-силно пресния вкус на розовата рибка.


__________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...