понеделник, 5 август 2013 г.

21 грама

Публикувано на: Вто Юли 16, 2013 14:34


1. За грамажите и хората

Учени твърдят, че човешката душа тежи точно 21 грама

За търговеца тази мярка има собствено измерение.

За готвача в тях се побират
7 чаени лъжици брашно
или пък 1 супена лъжица захар,
или 2 чаени лъжици ориз.

За спинингиста 21 грама могат да бъдат мечтан 3-литров лефер.

За плувкаря – 1-метрова щука.



Все пак, каквото и да асоциираме и философстваме,
всичко съществено е като в онази реклама:
важни са душата (21 грама) …



… и зъбите (още не са му пораснали) :)

2. Колики

Но преди да се запознае с Феята на зъбките,
за да стане добър дегустатор на живота,
той първо трябва да се пребори с коликите: :(



За момента предястието е Лефакс.
Наистина не съм и предполагала
през какъв зор трябва да мине един малък човек
в развитието си, за да може някой ден да яде неща
като паниран нилски костур, маринован в люти чушлета
или задушен в билки минекоп,
или пъстърва в тиквичка с див лук и кози кашкавал:



Ще съм благодарна на всякакви антиколик съвети на ЛС.
Наскоро, например, по Ухота и рыбалка
един готвач спомена, колко е подходящ фенхелът
за колики при новороденото.
Тук е мястото да благодаря на един д-р Карп*
(едва ли е толкова добър шаранджия*,
но пък е страхотен педиатър).


3. Две в едно

През последните месеци
се научих да готвя без подправки,
да не опитвам с пръст суровото тесто за кекс,
да гледам на суровите риби и мезета като на коледна украса
и сутрин да не съм буреносна без чашата кафе.
Виното и бирата бяха грубо третирани само като маринати,
а животът без синьо сирене, бри и камембер се оказа възможен. :P



4. Залъгалки

Въздържанието също има място в кулинарията.
Изостря по-фините вкусове,
пренастройва усета към по-незабележимото и детайла,
кара апетита да хитрува и изобретява нови неща,
укротява лакомията.

За някои въздържанието може да бъде диета – здравословна или разкрасяваща,
за други - пост и молитва, за трети – нова гледна точка,
за четвърти – мисия или становище.
За мен беше интересна провокация в безбройните ми опити да з-а-л-ъ-ж-а... :lol:



... обичайните си хранителните навици и афинитет към определени силно
провокативни храни като дижонска горчица и пукани люти чушлета, задушени
с чесън, копър, зехтин и оцет –абсолютно несъвместими
с характерните за периода пърхащи коремни пеперуди :)

5. За бозайниците и рибите

И така, въпреки че телцето му все още се измерва в грамажи,
той вече си има ЕГН,
дъхът му е с аромат на ванилия
и оригването му е задължение :lol: ,
а неговите най-ценни 21 грама са леки като памук. :)
Дай боже, да порасне смел и добър човек.
Не се и съмнявайте, че също като майка му,
която и в девети месец ходеше за речна пъстърва
и баща му, който на 26 ден от раждането му
го заведе на планински язовир,
ще бъде сериозно закърмен с обич към природата.
Ще бъде приспиван от шума на пенлива река,
от песента на птиците в гората след дъжд,
или бумтенето на вълните.
И ще се събужда често в прегръдката на езерната мъгла рано сутрин... ще не ще :lol:
Вероятно ще бъде орисан с магията на творчеството,
и почти сигурно е, че ще бъде надарен с голЕма любов
към подводния сладководен



и морски свят:
:fish4: :fish4: :fish4: :fish4: :fish4:



:fish4: :fish4: :fish4: :fish4: :fish4:
…нищо чудно дори проходилката му да е от онези мухарските, за вода… :lol:

6. Рецептата: Бучка захар за душата

Две шепи кристална захар.
Няколко впръсквания вода с пулверизатора.
Трябва да получите зърнеста песъчлива консистенция –
нещо като мокър пясък за замъци и кофички-бофички.
Дънарите и фидеристите най-добре познават тази материя
за скулптури, устойчиви на подводната “ерозия” . :wink:

Запълвате формичките със захарния пясък
и оставяте на сухо, проветриво и топло до втвърдяване.
Може дори да сготвите на слънце. :)



7. За сухия режим

Така че, ако сте на сух режим и не можете да жулнете на двора
една мастичка с ледени кубчета - рибки,
си пригответе чаша студен чай,
подсладен с кубчета захар с рибешки фасон :D



В този ред на мисли и узо аромати:

препоръчаният ми сега студен чай от анасон, кимион и копър
се оказва истински благодат ,
а сминдухът - спасителният пояс на подправките :)


"Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде
кладенец...“





8. THE END/КОНЕЦ/КРАЙ(щник)

Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба.
Аз съм една от тях.
Някой ден непременно ще ви я споделя.

______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...