понеделник, 5 август 2013 г.

ОПИТОМЯВАНЕ НА ДИВАТА МАНДЖА


(готвене с цитати)

Публикувано на: Сря Май 16, 2012 8:19


* звучи малко като “Укротяване на опърничавата” :P
и обратно на “Дивото зове” :lol:

:arrow: Да готвим нещо наистина ДИВО съвсем не значи да готвим дивеч, може да използваме например:

див лук– две връзки
диви гъби – манатарки
ароматен зехтин от цветове на див чесън – кафена чаша
дива мащерка – цветове - около десетина цвята
хималайска сол – щипка и нещо
изворна вода – три чаши
див ориз – различен е от черния императорски – пак черен, но по-дълъг и тънък. Скъп е, но приемлив вариант е да го закупите като съставка в микс. Продава се в кутии, вътре е пакетиран в спец полиетиленови перфорирани HDPE пликчета, които се потапят директно в литър вода и така се варят - (виж кутията с надпис boil in bag). 250 гр.*обратното на онези нововъведени PVA-торбички, използвани в дънния риболов на мястото на пружината, които се разтварят от водата, тук оризът се вари, барабар с пликчето, а найлонът не го притеснява ни най-малко водата, нито от градусите. Уж за удобство, но онзи най-фин и интригуващ момент в готвенето на ориз, преценката с водата, отива на абСЛютно заден план :evil: , опаковката ще се погрижи сама, а вие не участвате…

По този повод тук веднага изскача един цитат от
“На изток от рая” :
Когато нашата храна, облекло и покрив станат рожба на едно сложно масово производство, тогава и в нашето съзнание ще навлязат масови представи, за да изместят всички останали мисли… Добро сътрудничество не съществува нито в музиката, нито в изкуството, нито в поезията, нито в математиката, нито във философията. След като чудото на творчеството веднъж се е случило, групата може да го доизглади и разшири, но групата не може да притежава творческо хрумване. Неговата безценност се крие в духа на отделния човек.

:arrow: За да може на по-късен етап да опитоми ДИВА манджа, човек първо трябва да направи така:

Запържваме лука в ароматния зехтин от цветове на див чесън. Предварително сме го нарязали с ножица на дълги около сантиметър стръкчета. Цветовете на лука ще запазим, за да накиснем и тях в зехтин, за следващата проба “див ароматен зехтин от лук”.

В тигана добавяме ориза, освободен от специалните, пригодени за варене пликчетата.
После освежаваме запръжката с изворна вода поне три чаши.
Сетне - гъбите и солта.
Варим по преценка и добавяме вода по преценка, ако има нужда. Налучкваме по интуиция с други думи – много важен дзен момент.

В Дивия Запад ето това е ИСТИНСКИ ДИВА МАНДЖА :mrgreen:


http://vbox7.com/play:691a611f
:fish6:

:arrow: Сега разбрахте защо, за да сме далеч по-приветливи, спешно се налага етапът на опитомяването :lol: :

КАК:
Засаждаме семенца на терасата в сандъчета, които поливаме поне два месеца – притесняваме се, когато отсъстваме, ако температурите навън са високи, също както през първия месец сме се притеснявали температурите да не паднат прекалено ниско и да не попарят семенцата.

Когато реколтата засуче мустак, ще наберем свежа домашна китка, с която да опитомим Дивата манджа, наръсвайки я с питомен магданоз, копър и босилек (подправките почти винаги режа с ножица).
Така от дивата манджа ще остане аромата, но пък домашните подправки ще укротят вкуса, придавайки уникален чаромат :)

- Можеш да разбереш само нещата, които си опитомил - каза лисицата. - Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели. Ако искаш приятел, опитоми ме!
- Какво трябва да направя? - попита малкият принц.
- Трябва да бъдеш много търпелив - обясни лисицата. - Отначало ще седнеш малко по-далеч от мен, така, в тревата. Ще те гледам с крайчеца на окото и ти няма да казваш нищо. Езикът е извор на недоразумения. Но всеки ден ще можеш да сядаш малко по-близо...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...