понеделник, 5 август 2013 г.

HANDMADE покрай Коледа


(един съве(р)т, три идеи и малко настроение)

Публикувано на: Съб Дек 15, 2012 14:44



*Освен че ще ви създаде адекватно със смисъла на празника настроение,
хендмейдът покрай Коледа е ценен най вече поради отделеното за близките ви внимание.
Не го пренебрегвайте в приготвянето на подаръците. Понякога в ръчната направа на нещо за някого има много повече смисъл, отколкото в скъпите и лъскави вещи от магазина.
Същото е като да участваш на Бъдни вечер в омесването на содената питка,
пълненето на сушените чушки с боб,
да навиеш безчет дребни лозови и зелеви постни сармички,
да внимаваш да е хрупкава коричката на тиквеника,
да подредиш ядките,
да свариш ошава с канелена пръчица в него,
да си отхапеш малко кисела краставичка, докато слагаш от домашната туршия на масата,
да направиш греяната ракия,
вместо да се облечеш официално и да отидеш на гости или ресторант.


Част 1 За сладкарството, с малко предубеждение

Не си падам много-много по сладкарството.
В него често има излишна доза възторг, калорични суета и претенции.
Твърде много повърхностен флирт (глазура) под формата на комплименти (пълномаслена сметана),
бутафорика (белтъци на сняг), илюзии (захар), пудрене (пудра захар) и грим (сладкарски боички).
Още повече, като че ли сред почитателите му е някак по-легализирано имитирането и откровеното преписване на идеи.

Въпреки предубежденията ми обаче, в “осоленото ми” каменно сърце, освен място за рокфиш и секви други рецепти за риби, миризливи манджи и мезета :lol: , има специално място за няколко тави изпечени дребни сладки :) , така наречените – cookies. Стане ли въпрос за празници като Коледата, те моментално се прикачат като кукички към въображението и настроението ми.
Смисълът им всъщност откривам в ритуалът по приготвянето.
По сериозност и вълнение за мен замесването на съставките за коледни сладки,
пресяването на брашното,
вълшебното щракване с три пръста на щипките канела, джинджифил, кардамон, карамфил и бахар,
настъргването на портокаловата кора,
месенето,
точенето с точилката,
превръщането на платното от тесто в дантела с отпечатъците на металните формички,
настаняването във войнишки редици на сладките по тавите,
ароматът накрая в кухнята на фона на студа отвън,
всичко това се равнява на мисионерство на шопинг-маниачка в мол, преди Коледа. :lol:
Като сглобяването на сантиментално лего. Пъзел на уютно празнично настроение. :D
Накрая изпечените хрупкави флаш моделчета групирам на порции по малки прозрачни пакетчета с панделки за близки и познати, част от които разменям с други запалени по коледните лакомства творЕЧКИ. Торбичките на приятелки често са много по-богати и чудесни като материя, вкус, обем и украса:



А моите сладки в повечето случаи са семпли, често без глазура, но задължително ароматни. Явно залагам на терапевтичния ефект на някаква чудодейна и вдъхновяваща коледна аромотерапия. :wink:

Миналата година имаха още по-аскетичния вид: пликче с сушено-плодови обикновени бисвитки с лимец и “коледна” топка от цъфтящ чай с божур.



Тази година, реших да сложа в коледното пликче с лакомства малък ръкописен “пищов” със самата рецепта:



Вместо бомбички и фойерверки, пищов :lol:

*Рецепта: 100 гр пудра захар, 200 гр меко масло, 300 гр брашно,1 жълтък, щипка сол, 100 гр счукани на едро ядки (сурови лешници и бадеми).
Разбийте захарта с жълтъка, добавете маслото и пресятото брашно и ядките.
Омесете добре и приберете за час в хладилника.
Извадете, разточете, перфорирайте с формичките.
Печете за 8 минути на 200 градуса.


Аромат на масло, печени лешници и бадеми :D

Уютни и ароматни празници!

PS. Очаквайте, след 25.12.12, Част 2-ра, Изкуството на изненадата.
Ice-fisherman surprise (по мотиви на Кinder surprise) плюс Календар на пъстърваджията (Календар за обратно броене до края на Забраната за риболов на пъстърва, изготвен по прототип на Детския коледен календар с изненади)

_____

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...