понеделник, 5 август 2013 г.

Пушена и лимонова сол

Публикувано на: Съб Сеп 15, 2012 12:09


Днешния дъжд и облаци ги жадувах, както мечка чака сьомгова миграция :lol: :D

През прозореца замирисва на дъжд и вместо с кафе, посрещам утринта с чай...

От една страна такива дни са предвестници на есента и истински хищническото време
и е почти задължително човек да отиде с приятел на риба:



от друга обаче в сумрака на подобно време
домът става уютно място

за четене на книжка в леглото,
на нощна лампа,
под одеяло,
с чаша чай в ръка :



или пространство
за други домашни самоделия:

Ето две идеи как да си направите интересна домашна морска ароматна сол,
с всяка от които, например, можете да осолите по необичаен начин риба,
без да ползвате задължително спецове като
бретонска сива,
хавайска червена
или кипърска черна морска сол.

Аз лично обогатих с още два цвята гамата от морски солИ на кухненската полица,
тъй като едната е кафеникава на цвят, а другата - жълта :)
За съжаление синята персийска и розовата хималайска соли са каменни
и ще ги пренебрегнем лекинко в предложенията ни за осоляване на риба,
тъй като гоним онази фина като линия за пъстърва вътрешна хармония. :wink:

Остава ми само да пробвам и вариант зелена билкова морска сол.
Само дето билки и морска сол много не ми се връзват,
а по-скоро го виждам нещо като морска сол с пресни водорасли :lol:


Пушена морска сол



За 100 гр морска сол ви трябват:
половин лъжица захар,
една лъжица ориз (за предпочитане дългозърнест от типа на жасминовия),
лъжица и половина чай (ползвах смес от черен, зелен с жасмин, чай карамел и щипка лавандула) Предполагам, че ще стане интересно и с подправки като сушен девесил, кориандър и розмарин, примерно. :roll:

Отваряте широко прозорците на кухнята и се заслушвате в дъжда.
От вътрешната страна на дълбок тиган с прозрачен капак оформяте второ дъно от алуминиево фолио.
Върху него разстилате ориза, чая и захарта.
Загрявате ги върху котлон на висока температура, докато започнат леко да пушат.
Тогава отгоре бързичко подреждате успоредно китайски клечки за хранене и поставяте върху тях алуминиев съд, в който предварително сте сложили солта. Идеята е клечките да накарат съдът да не заглушава пушенето.
Захлупвате всичко пак с капака - алуминевата съдинка, вътре в тигана, и оставяте на котлона 5 - 7 минутки.
Солта трябва постепенно да покафенее.
Тогава сваляте от котлона и оставяте още пет минутки настрани, без да отхлупвате.

Важно: Помиришете внимателно получената сол, за да прецените дали мирисът ви допада.
Друг подобен вариант за приготвяне е със стърготини и нищо чудно да превъзхожда настоящия :wink:

Лимонова сол


* на снимката: сурова/печена

100 гр морска сол
лъжица прясно настъргана лимонова кора

Смесвате ги.
Поставяте ги на рехава купчинка в тавичка, върху домакинска хартия на 110 градуса за 50 минутки.

:idea: Както вече намекнах, по подобен начин може да си приготвите зелена :mrgreen: билкова сол (стривате пресни билки със солта и изсушавате в печката), а защо не и чеснова.

Естествено, че тези енигматични солИ се съхраняват в херметични или поне харизматични бурканчета 8)



Вече имате два вида ароматна домашна морска сол,



с всяка от които рецептата за пресносола или сушена риба
може да се превърне в истинско гурме :wink:

__

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...