понеделник, 5 август 2013 г.

Гостува ми: мама

Публикувано на: Сря Ное 14, 2012 9:50



Искало ли ви се е да овладеете дадена манджа до степен на съвършенство?

За някои подобно овладяване означава да изчетат тон и половина литература по въпроса.
За други е достатъчно в рецептата да цитират гръмко име на капацитет или издание.
Трети изпаднат в дребнаво измерване на грамове и милилитри.

Ние тука обаче не търсим лесния път.
Даже напротив - ще изберем най-най-обраслата пътека през тръни, бурени и копривак, залагайки на недостъпния вир.
Ще си отправим поредното предизвикателство,
като изпробваме да овладеем изкуството на най-хаотичното нещо на света,
каквото е народният: Миш-маш!!! :P

Имам известно самочувствие, за да се захвана с такава свръх шантава и неподредена материя:
Най-чудесния миш-маш на света (наред с най-прекрасния доматен сос) прави мама.
От нея съм научила следните важни правила: :arrow:

Чушките трябва да са сиврия и да се запържат първи.
Доматите - меки, белени, нарязани на кубчета и наръсени с щипка захар, също да се задушат до запържване.
Яйцата се чукват последни и не се бъркат, а се разстилат с лек щрих, така че да останат “на парцали”.
Магданозът накрая нека да е повечко.
Ноу лук, ноу сирене, ноу червен пипер, ноу чубрица!

Никак не е лошо да си закърмен и отрасъл с качествен миш-маш. :)
Гуакамолето на българите, така да се каже!

Тъй като намеренията ми да овладея миш-маша са чисто завоевателни :twisted: , няма как да не се допитам до нечия по-брутална историческа мърдрост:
- Divide et impera! Разделяй и владей! - са казали римляните.
:!: Това ще е и разковничето в днешната рецепта.

М-и-ш – м-а-ш
(разделно готвене)

Продукти: чушки, домати, зехтин, олио, пъдпъдъчи яйца (подходящи са като големина за разделното ни готвене по цветове), подходящи цветове сол, магданоз.

По точка първа и точка втора от списъка с продукти – чушки и домати, нека проявим пъстра щедрост (Виж фиг. 1)



М = черен домат – черно-зелена чушка,
И = оранжев домат – оранжева чушка
Ш = жълт домат – жълта чушка
М = розов домат – почти розова чушка
А = зелен домат – зелена чушка,
Ш = червен домат – червена чушка

Вече ви споделих механизма по приготвяне и златните правила.
Остава да разделим и завледеем:


Разнищваме миш-маша на м-и-ш – м-а-ш цветово
и го поднасяме сепариран под формата на порция Асорти,
Подреждайки хаоса му,
така ще завладеем материята и вкуса му
до степен близка на майсторството.



За скептиците на заден план за всеки случай има по една мелба Класик.

Ако сте подобаващо заклети спинингисти, лъжичките, останали от събитието по разноцветното дегустиране,
заредени яко с положителна енергия от кулинарен кеф,
може да използвате за нещо такова:



Снимката е от оригинален каталог в мрежата.

Живи и здрави!

____

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...