понеделник, 5 август 2013 г.

Дъждовен сладкиш

Публикувано на: Сря Фев 13, 2013 19:59



Като тотален поклонник на дъждовното време и при 50%-това прогноза за дъжд днес, вдъхновена от облачността, се заех да пека

Марокански дъждовен сладкиш
(рецепта в пълен синхрон с времето)

Сладкишът е марокански, защото е с марокански кускус и подправки, характерни за тези географски ширини.

:idea: В Мароко се срещат така наречените уади – пресъхващи реки, чиито сухи русла биват запълвани внезапно или периодично при проливни дъждове или в зимния сезон.



Такава е същността и материята на нашия сладкиш. :wink:



Сложността в изпълнението на рецептата е, че за да е наистина дъждовен десертът, е абсолютно задължително да съчетаете приготвянето му с дъжд.
Съставката “дъжд” е незаменима. Така че, проблемът е, че не бихте могли да го приготвите при безоблачно слънчево време.
Все пак имате свободата да подправите ястието с дъжд:
:arrow: преди,
:arrow: по време
:arrow: или след
приготвянето на сладкиша.

:arrow: Ако слагате дъжд “преди”, може да забъркате микса от продукти и да го оставите под дъжда за минутка при лек ръмеж или за секунди при евентуален порой.
:arrow: Може да добавите също така дъжд към водата в тавата, в която ще поставите купичките, тъй като те се пекат на водна баня, тоест в тава с вода.
:arrow: В краен вариант, ако се случи така, че да завали чак към края на рецептата, не ви остава нищо друго, освен да оставите сладкиша за миг на дъжда. При мен стана точно така - чак тогава заръмя. Побързах да извадя купичките на дъжда. Така върху карамелизираната гореща коричка, се получи интересен зърнест ефект:




:arrow: Последният ви шанс е при сиропирането.

Ето и съставките.

За основата:
250 гр марокански кускус – готвили сме вече с този продукт тук, пак ще спомена, че няма нищо общо с широко използвания в риболова на плувка за лятна стръв варен кус-кус.
три яйца
половин кофичка кисело мляко
чаша захар
половин чаша зехтин
щипка сода
подправки: индийско орехче, карамфил, джинджифил, канела, звезден анасон, кардамон, лимонова кора, ванилия
пудра захар за поръсване.
дъжд

За водната баня: за предпочитане наберете си от тераста или двора чист дъжд - ако имате късмет с порой, напълнете тавата с дъжд, сложете в печката и след като се загрее, сложете купичките вътре. Така може да се каже дори, че сте готвили “в мъгла”.

За глазурата: два банана, три белтъка, чаша кашу, лъжица брашно, лъжица плодова захар, какао, ванилия

За заливката: лек захарен сироп, сварен със сушени кайсии, ако искате сложете и няколко капки лимон. Дъжд.

Смесваме продуктите, изсипваме по паничките, с помощта на цедка наръсваме отгоре слой пудра захар и мятаме в печката на водна баня за 40-50 минутки на 170 градуса или докато се зачерви отгоре.

В друг съд забъркваме два малки пасирани банана с шепа смляно кашу, лъжица брашно и лъжица плодова захар. Разбиваме три белтъка на сняг и ги добавяме внимателно вътре. Разделяме сместа на две. В едната половина добавяме две лъжици како. Върху хартия за печене оформяме облаци.



Печем на 170 градуса, 10-12 минутки.
След изпичането можем да оставим сладкиша, без да го напояваме със захарен сироп – за тези които обичат кекс и не обичат дъжд :lol: . Сглобяваме облаците и наръсваме пороен дъждец от захар и цветни топченца под тъмния облак.
Да не забравите чадър-че…



За истинските разбирачи от лошо време :P :) заливаме с кайсиевия лек захарен сироп, заоблачаваме с двата вида облаци и щриховаме под тъмния облак локален порой с цветни “капчици”.



След чудодейно стечение на обстоятелствата днес в София :shock: разбрах и последното условие, за да сме сигурни 100%, че рецептата се е получила и сме покрили максималния спектър от вкусове...
Ами просто трябва по същото време, когато сте готови със сладкиша, да ви се случи това: :)



Готвенето в синхрон с метеорологичното време се оказа истинско приключение.
Истина, истина ви казвам. :D

_________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...