понеделник, 5 август 2013 г.

Две рецепти зад завесата

Публикувано на: Сря Окт 10, 2012 13:39









Разлиствам морето с поглед и му пращам те такива ЛС-та като горното.
То обаче ми отговаря, че ако търся гофари, да не разчитам много-много на улеснения
като вряща от риби морска повърхност или пощръклели чайки,
още повече щом ще си седя на брега и то в период на безкрайно продължило безоблачно време.

Като нямам лодка, решавам да се разходя с walker по вълните и разходката ми завършва точно като в онова парче “Рапсодия в синьо”:

:fish2:



Копие от цялостната ни кореспонденция “Lemuria – Морето” препращам към Ицо, който опровергава най-категорично обстоятелствата така:





Рецепта за консервиране на приятен спомен

едно гофари 3 кг
морска сол – половин кг
вода за изкисване
зехтин – 300 - 400 мл
дафинов лист
черни пипери
кориандър
половин лимон

Гофарито се нарязва на филета,
засипва се 48 часа в морска сол,
4 часа се изкисва във вода,
Нарежда се на редове в съд, между всеки ред наръсваме,
лимон, дафинов лист, зърна черни пипери и кориандър, заливаме със зехтин, така че да покрие повърхността.
Прибира се в хладилник за седмица.





По средата малкооо РЕКЛАМА!



Част втора

Ароматен есенен лаврак

Необходими продукти:

На първи етап:
пресен див лаврак и есен



За мариноването:
4-6 стръкчета жасмин с цвят,
чаша бяло вино
две млади листенца лимон,
три листа прясно индрише,
обелки от три цвята ябълки
щипка сол, черен пипер, кориандър



За пълнежа:
пресни кестени, пресни орехи, билки - жасмин и индрише, филе от раци, ароматно олио от аншоа


• есенна еротика: компоциция от голи снимки на орех и на кестен + парфюм от аншоа + рак на пилон


За манджоренето:
шепа домашно приготвена трахана,
три половинки от три различни цвята подарени ябълки,
няколко белени пресни ореха,
два малки дълги белени патладжана
зехтин щедро + малко ароматно олио от аншоа,
букет от черен пипер, кориандър, сол, алуминиево фолио



Рибата се накисва за един час в маринатата вино, жасмин, индрише, кори от ябълки, листенца лимон и сол..
Изважда се настрани.
От соса се отстраняват листенцата лимон, а маринатата се запазва.

Фолиото се наръсва със зехтин, отгоре се поставя рибата. Напълва се със зеленилките от маринатата. Ако ви се намират варени раци, почистете някое и друго филенце и поставете предварително в коремната част. Ако пък имате и под ръка някой и друг белен кестен, поставете и него вътре в компанията на няколко пресни белени ореха и малко олио от аншоа.

Лавракът после се загръща с обелките от ябълки, а нарязаните на кубчета различни ябълки се нареждат отстрани. Отгоре върху всичко се наръсва траханата, върху нея - обелените нарязани патладжани, още малко пресни белени орехи, щедро зехтин.
Накрая залейте всичко с останалия винен сок от маринатата, малко черен пипер и сол.
Загърнете фолиото и печете на 180 градуса температура –50 минутки.
Идеята е ябълките по дъното да се карамелизират леко, а траханта за извлече сосът от зеленчуците и плодовете.
Комбинацията от този тип риба с жасмина и индришето меко казано невероятна.



Почти ви гарантирам, че едва ли има по-вкусен начин за приготвяне на прясно уловен див лаврак през есента





Да се научиш да четеш повърхността на морето е голяма магия:
можеш да откриеш къде в плитчините се крие сепия или октопод,
да уловиш границите на огромно ято малки рибки,
мудна групичка едри кефали,
бушуваща рибешка битка,
заря от заргани
или скока на самотен хищник.
На мен лично любимата ми материя за четене е облачното тихо море. Макар че и разгръщането на месести високи вълни, в които прозира ясно тъмният силует на стрелкащ се хищник, също не е за изпускане. 8)

Крайно време е да сложа вече точката, макар че точка в морето едва ли може да обозначи край. Би могла да бъде кораб, изгрев или бутилка с карта на съкровище :D


_____

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...