понеделник, 5 август 2013 г.

Есетра в кисело-сладка пещера

Публикувано на: Сря Ное 07, 2012 20:05


Получих видение :shock: , каква ще бъде никулденската трапеза у дома на 6 декември 2012



Видението имаше дори буквено измерение:

Есетра в кисело-сладка пещера
(рецепта-видение Никулден - 2012)

Мечтая за среща с този древен вид риба от доста време насам и не се изненадах, когато се материализира в едно подобно ненадейно видение.
Едва ли съм я хванала аз - за съжаление нямах никакви предварителни данни за видението. :roll:

И така…
Яви ми се моя милост :shock: , застанала пред монитора, как прочита това-онова за есетрите.
Как научавам полезни неща като това, че, ако ще готвя рибата цяла, трябва да извадя жилото, което обточва гръбнака – една тъничка опъната струна - правило се с цел да не се събере рибата при печене. Повечето препоръки на руснаците, според видението, бяха в полза на това есетрата да се приготви ВАРЕНА - цяла или на филета.

Във видението, въпреки братските съвети, реших да поднеса на тържествената никулденска трапеза есетрата в по-помпозен руски стил, тоест цяла и на фурна - в тава, в пищната осанка на нещо тестено. Предполагам, че подсъзнателно съм била вдъхновена или от рецептите на Коце за пелмените, или от тази за коремчетата от акули :lol:

Дори усетих мисъл, която ще помисля по време на готвенето на шести декември - че месото трябва да се задуши и в никакъв случай да не изсъхва.
Видях ясно :shock: , как ми хрумва, вместо класическото за традиционната никулденска кухня тесто, например, да ползвам за завивка нещо като вита баница с два вида постни пълнежи – кисел и сладък –тип “зелник” и тип “тиквеник”.
По този начин щях да постигна няколко търсени ефекта:

1-во Вместо да пълня есетрата с плънка, щях да вкарам два вида плънка в кората. С други думи - смяна на местата - рибата се явява плънка на пълнежа.
2-ро Есетрата щеше да се задуши и да не се притеснявам, че ще изсъхне.
3-то Щях да имам есетра, приготвена едновременно по два начина: сладък и солен.
4-то Запазвах първоначална представа за по-зрелищно поднасяне на тази спец риба.

Други подробности от видението:

За маринатата използвах:
сок от лимон и половина
и познатите ви вече девет вида каменна и морска сол, между които лимонова и домашно пушена сол.

Така оставих рибката около два часа (халюциногенно време).

В това халюциногенно време се заех с:

Двукомпонентната “глазура-плънка”:

Кори за баница: ясно си спомням, че бяха от онези замразени печени ръчно точени големи плътни кори.

За сладката плънка видях :shock: :
настъргана тиква - доволно,
половин настъргана ябълка,
половин настъргана дюля,
чаша орехи, няколко бадема, няколко лешника,
десетина сушени кайсии,
шепа сушени черници,
сушени круши и сливи,
стафиди,
настъргана портокалова кора.

Вместо захар ми се яви :shock: кленов сироп и концентриран домашно приготвен сироп от бъз, които добавих към тиквата.

По някакъв уникален начин успях да заснема феноменални кадри от видението:



После
1. Наръсих кората с плънката.
2. Отгоре добавих обилно зехтин.
3. Навих на руло.
4. Нарязах на три.

За киселата плънка видях следното творение :shock: :
Бързо многовидово кисело зеле, приготвено по руска рецепта
Зелето се нарязва, наръсва се със сол и малко захар и се оставя да пусне водичка. Натъпква се плътно в буркан и се залива със собствения сос.
Ако искате да ускорите процеса на ферментация,
може да поставите на дъното на буркана парче ръжен хляб,
увито в зелев лист.
Бурканът се оставя на топло да ферментира.
Руснаците казват, че КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЕ СЛАГА ПРИ НОВОЛУНИЕ!


И о, чудо, пак успях да заснема феноменални кадри от видението :shock: :


* бяло зеле, червено зеле, китайско зеле, фризе, зеле шпиц, лоло росо, лоло верде, рукола, айсберг, радичио, брюкселско зеле, броколи, карфиол, романеско

Втората ръчно точена и запечена кора за баница
1. Наръсих с плънка от киселите зелета
и не знам, дали ви се е случило, НО получих скоропостижно дежа вю по време на видението :P :roll: :shock: , защото…
2. Отгоре добавих обилно зехтин.
3. Навих на руло.
4. Нарязах на три.

Така в крайна сметка пред себе си имах ясни визуализации на три сладки и три кисели тестени сурови "пури".
Завих и подредих всяка една на раиран тунел около рибата, предварително също намазана със зехтин.
Пурите редувах така: кисела, сладка, кисела, сладка, кисела, сладка. Намазах повърхността им хубаво със зехтин.
Поставих между тях резенчета лимон.

В тавичката наредих и парченца ябълки и запекох на 200 градуса за 55 минути.

Яви ми се :shock: , ни в клин ни в ръкав, и една скоба, че в някой друг вариант рибата може да се загърне с юрган от повече на брой тънки кисело-сладки пуретки, навити от тънки точени кори и сигурно също ще изглежда ефектно. Още повече, ако наръсите сладките варианти със смлени орехи отгоре.

Накрая поднесох есетрата на трапезата с все тавата - важен уютен ритуал на Никулден. Аранжирах отгоре с клонки глог и пак някак си успях да трансформирам видението на кадър:

*Част от лимоните малко попрегоряха, но в общия контекст резените биха могли да изобразяват лунните фази. :lol:




Сервирах порция есетра със сладка глазура и порция есетра със кисело-солена и заспах спокойно, че във Вселената равновесието е възстановено. :D

_______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...