понеделник, 5 август 2013 г.

За годините и люспите


(проба)

Публикувано на: Пет Дек 07, 2012 17:18


Чували сте, че годините на шарана могат да бъда прочетени по люспите, нещо като при пръстените по стеблото на дървото.



Ако искате да подчертаете някоя годишнина, ето поредната вдъхновена от рибите идея за десерт:

Разбивате няколко белтъка с пудра захар,
за пробата използвах 4 белтъка, чаена чаша и малко пудра захар.
Добавяте после 50 гр. кокосови стърготини.
Разбърквате. Разделяте сместа на две.
Втората част смесвате с две лъжици какао.
Върху хартия за печене правите така:

Ако годишнината е с по-символична стойност, може да приготвите сладки, ако пък става дума за някоя по-преклонна сантиментална годишнина – неминуемо нещата отиват от палачинка към ефектен слим-сладкиш.



Запичате на 120 градуса, докато покафенеe леко по крайчетата (дългичко).



Изчаквате да изстине и поднасяте за закуска.



Аз утре ще пробвам оплетка от седемнадесет пръстенчета :) Седемнадесет мига от пролетта...

Готвихме кости, готвихме люспи, остава ни чили-чипс от перки :lol:

Още нещо за шараните…
Пробвайте някой път следната плънка за шаран: Запържвате в зехтин четири глави лук, нарязани на усмивки. Прибавяте малко балсамов оцет, лъжица захар и половин изстискан портокал и оставяте на котлона до карамелизиране на лука.
После мятате вътре шепа - две диви гъби, 5-6 сушени кайсии, нарязани на ленти, една нарязана сушена чушка (лесно се реже с ножица), 5-6 нарязани сушени домати, една малка жълта ябълка с кората и две шепи сурово кашу. Може и някоя и друга обезкостена маслина. Щипка черен пипер и кориандър, сол. Пълните намазания със сол и лимон шаран, а останалото нареждате отстрани, като добавяте чаша вода (или бяло вино). Запичате на фурна
.

_______

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...