понеделник, 5 август 2013 г.

Две робинзонски техники за готвене на големЖКи риби

Публикувано на: Сря Май 02, 2012 12:13





Задушена риба

• хубава жар от подходящи дървета
Не всички дървета по плажа и поречията са подходящи за хубава жар – избирайте плътни едри сухи клони – избягвайте гниещи, корени, храстовидни или “разнищени” стволове.
• алуминево фолио
• зехтин
• сол
• домати, лук
• риба
• вино
• топено сирене

Използвайте двойно алуминиево фолио за дъно и двойно алуминиево за капак. Лъскавата страна към продукта.
Наръсете рибата хубаво със зехтин, малко винце, зеленчуците, сол, лимон и съединете и смачкайте хубаво двата края на фолиото.
40 минутки на жарта са достатъчни, без да обръщате рибата.

За по-лесно поставете рибата върху скара, преди да поставите на жарта.



Запечена риба

• жар от подходящи дървета и по-едри. Ако искате да придадете по-пушен оттенък, добавяйте от време на време по-сурови дребни клонки или сухи листа. За втората рецепта си осигурете по-едри дървета или въглени
• голяма керемида, още една керемида или капак от счупена керамична делва
• алуминиево фолио
• зехтин
• сол
• лимон
• домати, маслини
• риган

Поставете изчистената риба на фолио върху керемидата. Наредете зеленчуците, наръсете обилно със зехтин, добавете сол и подправки, загърнете с алуминиево фолио, без да запечатвате. Положете на жарта, от която предварително сте извадили по-големите въглени. Похлупете с капака от керамичната делва, наредете отгоре въглените. Грижете се да поддържате температурата постоянна, като пренареждате въглените.
Време на приготвяне: 35 минутки (зависи от жарта, разбира се)
Този вариант се оказа дори по-сполучлив, зеленчуците се запичат, а рибата има естествено пушен вкус.



• други екстри: сянка или облаци; втичало с пролетна река, за изстудяване на виното :)



Втората рецепта е малко по-добра от първата, но все пак с най-траен и силен послевкус си остава тази:



:wink:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...