понеделник, 5 август 2013 г.

По заповед на щуката… трохичник + щучи хляб

 Публикувано на: Нед Апр 01, 2012 19:50


Заповедта е ясна и важи за всички.
Алтернативи за начесване на щучата краста до края на забраната – арендованите гьолове :mrgreen:

Щучен трохичник



За трохите:
400 гр. суров шам фъстък (небелен)
две кивита, два лайма, сол
2 чаши брашно до получаване на средно твърдо тесто
зехтин – кафена чаша
лъжица захар
сода на върха на лъжичка

За глазирането на трохите:
два белтъка
лъжичка матча (спец високо зелен чай на прах, различно от смлян обикновен зелен чай)

За спойка върху рибата:
един жълтък

Изчистваме ядките, смиламе ги в блендер.
Пасираме кивито.
Изстъргваме кората на два лайма и добавяме към кивито, заедно със сока от единия. (С другия ще наръсим рибата с малко сол.) Разбъркваме с лъжица захар.
Смесваме ядките със кафената чаша зехтин. Омесваме заедно с брашно и половин лъжичка сода и плодовете до получаване на по-твърдо тесто, но не чак бисквитено.
Печем на 150 градуса 40 минути.
Оставяме да изстине.
Натрошаваме “кекса” на едри трохи и изсипваме в купа.

Разбъркваме хубаво два белтъка с лъжичка матча.
Добавяме ги към трохите.

Слагаме щуката в намазнена тавичка, намазваме я по повърхността с жълтък и наръсваме рехаво със сместа от белтъчените трохи. Остатъка от трохите наръсваме в тавата.
Не се притеснявайте, че ще се препекат (особено тези по ъглите на тавата) – точно такива са най-вкусни, а и подходящи за декорация.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса (режим въздух) 25 - 30 минутки.
Изваждаме рибата, поръсваме я с малко матча и наръсваме отгоре от трохичките от тавата в различни нюанси.






И една идея как да си направим:

Щучи хляб

по рецепта за Датски крънч хляб/Dutch crunch, известен още като Тигров хляб



Техниката е следната - замесват се две теста с мая.
Първото напомня малко тестото за турски хляб - по-меко е от това за ръчен бял хляб и се приготвя с топло мляко и зехтин. След като втаса, се оформя питка - тя се намазва с оризова глазура (второто тесто), която при изпичане се напуква във формата на шарки на пантера.

За да има по-скоро щуча окраска нашия хляб, ще добавим в двете теста – матча (това е ситно смлян специален сорт зелен чай, който играе ролята на естествен оцветител). В оризовата паста сложете повечко, така че да се оцвети в по-тъмен нюанс.

За тестото:
половин пакетче мая,
половин чаша топла вода
една чаша топло мляко
една супена лъжица захар
две лъжици зехтин
половин лъжичка сол
три и половина - четири чаши брашно
Смесваме маята с топлата вода, топлото мляко и захарта. Разбъркваме, докато се разтвори и оставяме за около 5 минути. Добавяме зехтина, солта и брашното. Оставяме да втаса за 1 час. Премесваме и оформяме хлебче.
След 15 минути намазваме с глазурата

За глазурата:
1/3 пакетче мая
една чаша топла вода
две лъжици захар
две лъжици олио (по-добре сусамово)
щипка сол
Смесваме всички съставки в голяма купа и разбъркваме до получамане на крем за мазане. Оставяме да престои 15 минути.
Намазваме върха на питката с дебел слой

Печем на режим въздух, в средата на печката на 190 градуса, 35-40 минути.
За разлика от щуката, изчакваме да се охлади, преди да нарежем.



Живи и здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...