петък, 26 юли 2013 г.

Сьомга върху кедрово дърво

Публикувано на: Сря Мар 30, 2011 22:41

 В готварските ни търсения тук сме готвили риба по каква ли не технологии:
във фолио,
в хартия,
в мокър филтър от кафе,
в стърготини,
в плик за опушване,
на скара,
върху плоча,
на керемида,
в тесто,
в сол,
на пара върху бамбук,
на ниска температура,
в специално фолио за опушване,
в бананови листа,
на тиган,
върху чай,
в листа,
в буркан,
в кори за баница,
в хляб,
в листа от царевица,
сварена с вулканични камъни,
върху лозови клонки,
в лимонени листа на скара,
във водорасли,
в най-различни зеленчуци...

...спестили сме обаче архивни кадри от каменната ера на 90-те с компромати от щъкането ни по язовири и морета, снимки на сварени с бързоварче (още една техника) купчини морски скариди или пък речни раци :oops: и понеже се порових с носталгия из архива, там намерих дори сканировки с ниска резолюция на печено на каменна плоча доспатско буфало :D , което да заприходим по темата с гамата от всевъзможни техники на приготвяне, паралелно с някои супер ретро робинзонски спомени:


*преди сто лета в тази тенджера се вареше на поразия жито и кускус за захранки :lol:

НО,
както се случва в сериозните теми, една класическа уникална технология винаги ни е убягвала тук:


Канадската рецепта за печена сьомга върху кедрово дърво


В днешно време се оказа невероятно лесно да си намеря подложката – канадски кедрови дъски, затова и мога да споделя преки впечатления:



Взех сьомгова пъстърва, обезкостих я като оставих кожата.



Мариновах я в лимон, черен пипер и малко счукан кореандър. Искаше ми се подправките да са деликатни, за да се усети аромата на кедъра.



Настъргах едно авокадо, четвърт зелена ябълка, смесих с две лъжички канадско уиски, десетина ореха, малко сурови тиквени семки и покрих в зелено рибните филета с цел деликатна като вкус коричка, благодарение на която да мога да ги попека малко по-дълго върху дървото на висока температура, така че да поемат повече от кедъра. Освен това наблегнах и на естетиката с цел да пресъздадем картини от природата на тема мъхове и дървеса: :)



Дъската накиснах предварително по указанията на етикета - два часа във вода.
После я поставих върху метална решетка в предварително загрятата на 250 градуса фурна, на най-горното ниво на скарата, режим инфраред-грил. След като за няколко минутки дъската потъмня и замириса на бор, я извадих, намазах я със зехтин и сложих рибата. Пекох около петнайсетина минутки на по-долната решетка при същите градуси, но на режим въздух.



Опитът си заслужава, вкусът изненадва приятно с послевкус на борови иглички и дим.



Плюс бонус - прекрасен мирис на иглолистно дърво из цялата къща :) .

 Кедърът е уникално шантаво дърво. Дъската след печенето придоби невероятен карамелов цвят, изглежда като байцвана и лакирана.
Това явно е открил и един съвременен японски архитект, естественик, който демонстрира технология за овъгляване на кедровите дъски - дъските се връзват на сноп по три, по между им предварително се поставят вестници, които се запалват и овъгляват повърхността на дъските. Цялата процедура отнема около 7 минути, след което дъските се разделят и се заливат с вода. Този примитивен процес на обработка на дървото го запазва от дъжда, гниенето и инсектите за повече от 80 години, като в същото време придава спец текстура на външната фасада.



Фуджимори има и други заигравки с природата - естествени зелени покриви, които кореспондират, също както кедъра, с манджата ни от зеленясала сьомгова пъстърва на кедър :lol: :wink:



Аз също се убедих тази неделя за пореден път, че няма по-сръчен готвач от природата: :shock:



Я кажете сега, виждали ли сте по-съвършено многолистно тесто :lol:
Изумителна е сръчността на реката :D

 Публикувано на: Сря Мар 30, 2011 22:41

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...