петък, 26 юли 2013 г.

СТЪКЛЕН ДОМ

Публикувано на: Пон Май 30, 2011 12:35

тази страница придоби формата на
б-е-з-к-о-н-е-ч-е-н н-а-н-и-з от н-а-д-е-н-и-ч-к-и, :?
едни безкрайни монолози на ваг..оннен принцип - като товарния влак в клипа с пъстървите на Cougar :wink: .
Затова ще се постарая да пиша по-вталено и както обикновено “като за последно”: :lol:



Докато миех тази неделя прозорците вкъщи, си припомних какво яко търкане на виенската стъклена тенджера беше едно време след всяка манджа – когато домакинството не бе улеснено от незалепващи тефлонови и прочие повърхности, хартии и пликове за печене, когато съдомиалните бяха просто екстра.
Та изрових от мазето прозрачния съд с капак и реших да сготвя на този принцип:


*някаква форма на Драшковича, тип - корабокрушенско писмо в бутилка



Снимката на воблера с ретро-аптекарския вид ме препрати към още стъклени асоциации:



Този “Стъклен дом” е му kitchen sweet kitchen :) . Цялата заснета стъклария има активен и атрактивен живот, част от който споделям с вас тук.

Ще превърнем стилистиката на подготовката на храната в стил на сервиране, ето какво имам предвид.

От следните пресни продукти:



Ще направим шест соса.

Шест шишета със шест соса се сушат на шосето :lol: :



1. Сос Лучен, може да бъде кръстен и Винен – запърженият наситнен лук се подправя с бяло вино, вода, сол и лъжичка нишесте, разтворено във вода.

2. Гъбен – запържени наситнени гъби в масло, добавя се водичка, мащерка, черен-бял-розов-зелен пипер и се сгъстява с жълтък и мъничко брашно, няколко капки лимон.

3. Магданозов – в масло се запържва наситнен магданоз и брашно , охлажда се, разрежда се с малко студено прясно мляко и се завира отново на котлона, сол.

4. Чили – запържват се печени, обелени и пасирани червени чушки в чили-зехтин, добавя се пилешки бульон и се сгъстява с малко царевичен грис.

5. Доматен – запържват се хубаво обелени и нарязани домати в зехтин, добавя се вода, босилек, кафява захар, сол и се сгъстява с лъжичка нишесте, предварително разтворено във вода.

6. Сос Чеснов – може да бъде наречен и Лимонов, запичат се във фурната две глави чесън, изстисква се крема от скилидките и се запържва в зехтин. Добавя се сметана, млеко и се сгъстява с брашно, сол, и половин лимон

Ще направим и осем дипа 8) :



Едноооо...
Дип тиквичка – сварена тиквичка, пасирана с копър, майонеза, балсамико, сол
Двеее...
Дип патладжан – запечен предварително патладжан, пасиран с орехи, бял+черен+зелен+розов пипер, зехтин, оризов оцет
Триии...
Дип зеле – запържено зеле с с червен пипер, задушено, пасирано с кимион, чили-зехтин, сол и малко сметана
Четириии...
Дип манго – прясно манго, пасирано с малко пресен джинджер, коняк, лимон, канела, индийско орехче, сол, пчелен прашец
Пееет....
Дип морков – задушен-запържен-карамелизиран морков в соев сос и зехтин с щипка кафява захар и къри, пасиран
Шееест...
Дип маслини – пасирани маслини с риган, зехтин, лимонова кора, лимон и сол
Сеедееем...
Дип спанак (вместо броколи)– задушен в масло и сметана спанак, пасиран, джоджен, сол
Ооосеем...
Дижонска горчица със сметана

След двубоя със сепията като скъп трофей ни остана фланелката на Ицо, която при прането придоби още по-авангарден и безценен вид.
В тази връзка ми се завъртя идеята за



Пейнткукинг - „НАПРАВИ СИ САМ”

*сервиране, в което всеки сам може да си нахвърля комбинация от сосове и дипове върху подложка - от месо или друго,
и да създаде свое уникално и неповторима ястие.

За платно ще ползваме първокласни филета треска, задушена в собствен сос с малко сол и масло в йена глас



А за десерт: пейнтвоблеринг



Гответе с въображение! :wink:


Публикувано на: Пон Май 30, 2011 12:35

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...