петък, 26 юли 2013 г.

Липу-тароПубликувано на: Съб Яну 29, 2011 14:16


 Има едно китайско ядене – Lipu-taro, което отдавна искам да практикувам :) тук. В него е използвана интересна техника на готвене, наподобяваща вертикално редене на филийки. Докато рових за повече инфо, не можеше да не ми направи впечатление, че ястието е от района на гр. Гуилин, в чийто релеф пък на фото ми изскочиха аналогични редени форми:
Съвсем тенденциозно се заех и аз с подобно

П-Р-Е-Ш-Л-Е-Н-Е-С-Т-О

Р-Е-Д-Е-Н-Е

само че на пържолки от телешки врат.
В случая ще ползвам само формата на липу-тарото. В общи линии практиката при телешкото вече ви е ясна: мариноваме за поне 24 часа в лимон и подправки, може и малко алкохол. Нарязях на фЕлийки и мариновах за 24 часа в лимон с комбинация от подправки - индийско орехче, бахар, къри, мащерка, шафран, сол, черен пипер, малко ракийка. Нарязах ансамбъл от сушени плодове – по шепа от всяко - круши, ябълки, домати, кайсии, добавих малко стафиди, няколко сини сливи. Смесих ги с 300 грама гъби, нарязани на много ситни парченца и пет лъжици арабски кускус, можа да замените с натрошен кадаиф или галета.
Във форма за кекс наредих пържолките ала липу-таро.
Разбърках нарязаните сушени плодове с гъбите и арабския кускус и поставих по шепа от получената плънка между всеки две пържоли като в джоб, без да стигам до дъното на съдчето за кекс. Залях с малко червено вино. Целия съд обвих с алуминиево фолио и пекох така на 200 градуса час.

Метнах и няколко картофа за гарнитура, тях извадих по-рано.
След час махнах фолиото и запекох още десетина минути на 150 градуса.
Изсипах в купа соса на ястието, после го обърнах в подходящ съд.
Както казва кинетичният скулптор Тео Йонсън: "The walls between аrt and engineering exist only in our minds."*пържолките уж се бяха слепнали, а всъщност съвсем лесно се разделяха една от друга.


Скоро какво ни остава… да опитаме да навържем готвенето с инженерството в някаква нова форма на кинетично готвене, нещо в тази насока:


подобно :D :


btw: eдин приятел ме майтапи, че само паяжини не съм готвила още… докато мисля и в тази насока, да взема да го почерпя с един линк, който колегата stoev пусна преди време в спининговия, не знам как точно, но някак си се вписва в общия дух на поста: http://vimeo.com/9957995

 Публикувано на: Съб Яну 29, 2011 14:16

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...