петък, 26 юли 2013 г.

LEGO готвене


(постколедна сглобка от сегменти и сантименти)

Гостуват ми: Роси и Еми

Публикувано на: Чет Дек 29, 2011 14:02



*обикновените бисквитки, имитиращи по свой си начин тухлички, често са фондаментална градивна единица в конструкции като торти и сладкиши.


По Коледа любителите на домашни уюти и печива имат традицията да оформят палки поименни подаръчни пликчета с дребни коледни сладки.
Ето представителна извадка от колекцията тази година.

ЕЛХИЧКИТЕ на РОСИ



Христо ги нарича “елхови лес”. Роси моделира такива горски масиви всяка година.
Разсадникът и е супер популярен сред приятелите и всеки от върволичката по Коледа търпеливо си чака елхичката.

Когато научих рецептата, ме изненада следната геометрична прогресия:

1 амонячна сода
2 лъжици оцет
4 яйца
8 лъжици мазнина (4 мас или маргарин, 4 олио)
16 лъжици захар
Брашно – до получаване на меко тесто за разточване… предполагаемата цифра според мен е точно 32 лъжици брашно

Яйцата, мазнината и захарта се разбъркват.
В чашка се смесва содата с оцета. Прибавя се към яйчената смес и накрая всичко се засипва с брашното до омесването и разточването на меко тесто.

ЧОВЕЦИТЕ на ЕМИ

Еми е много мой човек. А това тук пък са нейните човеци:



По-малките са с дължина сантиметър и половина.

Рецепта:
чаша и половина бадемово брашно,
две лъжици меласа или кленов сироп,
две лъжици масло или кокосово масло,
маково семе

ОБИКНОВЕНИ БИСКВИТКИ



Тази година това пък беше моята рецепта как да напълня къщата с коледен аромат.

Продукти: четири лъжици мед, сок от половин портокал, едно яйце, пет лъжици зехтин, брашно от лимец, половин лъжичка сода.

Плодове: сушени сливи, ябълки, круши, кора от мандарина, зелени смокини от сладко, стафиди, дюли

Подправки: канела, индийско орехче, джинджифил, бахар, карамфил, кора от лимон, кардамон

Сушените плодове се смесват с портокаловия сок и меда, престояват така денонощие и след това се смилат в блендер. Добавя се яйцето, зехтина, брашното, содата. Омесва се тестото. Разточва се и се нарязва на квадратчета. Оформят се бисквитки. Следва печене, отваряне на фурната и ароматоотделяне.

Постколедно от трите вида сладки сглобих макет на понтон,
приютил една от онези идилични плаващи къщи,
каквито у нас се срещат по яз. Въча:





:roll: …всъщност конструкцията на бисквитената къща повече прилича на руските подвижни барачки върху лед, тип химически тоалетни, снабдени по пода със специални дупки за подледен риболов :)



Все тихи уютни местенца, където да си прекара човек Новата година.

Весело посрещане на всички! :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...