петък, 26 юли 2013 г.

Сладка биолуминисценция

МнениеПубликувано на: Съб Яну 28, 2012 17:20Биолуминисценцията е процес на произвеждане и излъчване на светлина от живи организми.
Химична реакция, при която химичната енергия се преобразува в светлинна най-често в синия или зеления спектър.
Този феномен се наблюдава при около 90% от дълбоководните форми на живот, както и при цъфтежът на някои фитопланктони.


*химичната реакция може да се реализира както вътре, така и извън клетката.

Нощем, когато по повърхността на водата микроорганизмите на фитопланктона Lingulodinium polyedrum по някакъв начин бъдат механично засегнати, започват да излъчват синя биолуминисцентна светлина, тоест, щом милиарди и милиарди клетки се сблъскват по между си, както е при разбиването на вълните, светлината става изключително силна и впечатляваща.

Специален тематичен поздрав за колегите от каякарския подфорум :) :
Такива вълшебства има и по нашето Черно море. На нас ни се случи преди много години и веднага се възползвахме с едно нощно къпане. Човек си плува, загребва светлина и се чуди дали легендите за жар птиците не са дошли именно от някоя морска лястовица стрелкаща са в такава чувствителна към движението наситена с планктон среда.

Съвсем бях забравила за светещия планктон, докато не видях една вечер майстора вкъщи да запоява с поялника микро волфрамови мормишки.
В кутийката с образци пред него фиксирах няколко фосфоресциращи такива, от там се сетих за Созопол и вълшебството на биолуминисценцията :D

:roll:
Прехвърлих наум всякакви по вид по-ярко фосфоресциращи форми на биолуминисценции:
светулки,
дълбоководни мекотели,
баскервилски кучета,
очи на хищници в тъмното,
цъфтящ планктон.
Сред цялата тая растително-животинска плеяда нищо свястно не ставаше за готвене, естествено :roll:

Мдааа, дори да си набавя от някой биомагазин едноклетъчните синьо-зелени водорасли (Спирулина) Изображение , по-лесно би било да накарам дървен налъм да цъфне, отколкото да засияе тази изчанчена суперхрана :mrgreen:
Отпада.

И така. Никакво отказване.
Първо. Трябват ми “светещи продукти” :idea:

Прочетох, че петната на презрелите банани под UV светлина фосфоресцират.
Сетих се и за светещата напитка Тоник по дискотеките.
По рафтовете с безалкохолно в магазина намерих и напитка на Смирнов, в чийто етикет беше обявена фосфорна киселина :mrgreen: .
Не бях съвсем сигурна за бананите и взех за всеки случай пакет бананови матови гумени мечета, за които също бях убедена, че ще “светят”.

Второ. Другото, което трябваше да си осигуря, ако ще наподобявам феномена със светещия фитопланктон, беше движение, тоест вълни. :fish5:
Това поне е лесно: :mrgreen:

Взех рецептата и техниката от един известен немско-австрийски кекс Donauwelle – така наречения в сладкарството Дунавски вълни:

Правят се два цвята тесто, изсипват се едно върху друго на пластове и с вилица се прокапват пътечки между тях. Там, където пътечките се пресичат се нареждат череши. Щом черешите се загреят в тестото, падат на дъното и така се образуват цветови вълни в блата.
После, когато изпеченият кекс изстине, се застила първо с крем, а после с шоколадова глазура.


Искрено и лично: С десертите не съм много "на ти" – по разбираеми артистични причини :x
Готвенето за мен е приключение, а в сладкарството всичко е прецизно до последния грам. Там всичко е много “на сериозно” и няма място за гмуркания и скачане от трамплин.

Затова със страхопочитание отворих дебелите книги. Единствената импровизация, която щях да си позволя е да обърна цветовите пластове – отдолу да сложа кафявото тесто, отгоре бялото и съответно вместо червени череши да сложа бели, после бял крем, а за глазура замисляха “светещо” бананово желе с тоник, малко от Смирновчето с фосфора и бананови гумени мечета.*ето и крайният резултат/ ляво – моя опит, дясно – класиката в жанра


Какво се случи всъщност:

Черноморски вълни

(малкото нощно къпане special)

Докато майсторът до мен разтапяше калай и нишадър :lol: ,
готвачът до него разтопи едно масло на слаб огън на котлона (250 гр.), добави 220 гр пудра захар и четири яйца :) .

Докато първият заглаждаше с микромотора ръбовете на капковидната мормишка :lol: ,
вторият го надвикваше с миксера :) .

Накрая в добре разбърканото масло, захарта и яйцата прибавих пресято 350 гр. брашно и един бакпулвер. Разделих тестото на две. В едната част добавих три лъжици какао, предварително разтворено в малко прясно мляко. Изсипах кафявия пласт, отгоре белия, оформих с вилица улейчета, отгоре наредих черешите:Пекох както е указано 25-30 мин на 180 градуса. В това време направих крем от разтопен цял бял шоколад, разбъркан с една малка сметана и една ванилия. Застлах дюшека с белия чаршаф:Оставаше най-приятната част: светещата :idea: :mrgreen: :idea:Изсипах 600 мл. тоник в тигана, разтворих един Gelfix extra на др. Йоткер (ползва са за жилета и сладка) в още малко тоник и захар и го прибавих в тигана, нарязах три банана на малки кубчета, хайде и те - вътре. Повря подобаващо сместа, заглади се – разбърквах внимателно така, че да не смия плодовете. После добавих гумираните бананови бонбонки на ситни парченца и оставих навън да изстива.

Накрая изсипах върху крема и бегом в дискотеката :wink:

Покрай банана жилето с тоник беше добило плътност, която наистина имаше свое полярно сияние :shock:

Викам аз си скромно, едно време Жан Мишел Жар какви жарки извънземни концерти правеше чрез светлинни ефекти,
що пък и аз като една жар птица да не мога да полетя над сладкарския небосклон :lol: ,
още повече като всяко пловдивско чедо съм закърмена с вечеринки покрай светлинно-музикалния феномен
Пеещите фонтани (като тотален поклонник на водата, това е един от най-ярките и емоционални спомени от детството ми)?!

:fish2::fish2:

И вече не ме е страх от тъмното :mrgreen: :*очаквайте некст уийк: Слайдер с течен център & Суфле с течен център + няколко вида близалки

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...