петък, 26 юли 2013 г.

Чревца по александрийски

Публикувано на: Чет Апр 28, 2011 14:20


Възелът за риболовеца е
като чесъна за китайския готвач или пармезана за италианския,
като кетчупа за американския консуматор или чилито за мексиканския,
като самардалата за великденското яйце или мащерката за гергьовденското агне :)

С други думи, в кръвообращението на риболова възелът се явява основна градивна и адреналинопроводима единица, като изключим някои съвременни решения за безвъзлови монтажи :wink:

Колкото повече възли владее един влюбен в риболова човек, толкова по-здрава е връзката му с подводното царство.За разлика от риболовната страст към затягане (подобна на тази на алпиниста, костюмара, маратонеца и някоя баба, майсторка на макрамета) в християнството възелът има точно обратната функция – не в завързването, а в развързването се крие смисълът на доближаването на човека до простотата и улавянето на истината.


Mary, Undoer of Knots - Johann George Melchior Schmidtner

Има обаче и по-бърз и ефективен подход към разрешаването на завързани проблеми и проправяне на пряк път на християнството сред хората. Когато Александър Македонски се изправил пред възела, с който цар Гордий завързал ярема към колесницата си, обявявайки, че който успее да го развърже, ще властва над Азия, великия завоевател просто го разсякъл с меча си.

Да пробваме да вържем един биг кулинарен възел по темата, който после победоносно да разплетем с александрийски жест :twisted:

Чревца по александрийски

Ще използваме класически съставки: агнешко, спанак, лук, чесън, джоджен, мащерка, масло. Спанакът е под формата на зелени талятели. Агнешкото - на чревца.

Продукти:
агнешки чревца (в месарницата срещу театър "Сфумато" продават секви пригледни карантии, чревцата бяха добре почистени, подрязани и подредени)
талятели с яйца - два цвята, бели и зелени (със спанак)
пера зелен лук
пера зелен чесън
дръжки от копър
червен пипер, черен пипер, сол
мащерка, джоджен
лимон
масло
було

На първо време ни трябва не меч, а шиш, за да обърнем чревцата наопаки.
После пеем “Биляна платно белеше” поне 15 пъти, докато ги плакнем със сол на течаща вода.

Сваряваме леко талятелите – приготвяме ги „ал денте”, както казват италианците.
До тук нещата вървяха добре.

НО... с възлите, честно казано, твърде бързо се отегчих. :roll: :roll: :roll:

В началото опитах да връзвам снопове от двата вида талятеле, чревца, лук, чесън и копър, които после да снаждам по между им.След десетина възела, реших да връзвам еднотипни от вид, примерно само от талятели или само от лук, които да наснаждам в дълга непрекъсната нишка.

Накрая всичко просто заприлича на едно голямо кълбо от прежда, с което си е играла сиамката на някоя мойра. :)

Наръсих подправките, лимон и сол.
Парченца масло.

За да придам и малко злободневност на днешната тема, в навечерието на пълната истерия по сватбата в английския дворец,
в чест на Англия, :lol:
загърнах всичко в “сватбено” агнешко було:Покрих, като изрязах излишните дебели части от булото, за да не стане мазен възелът.Хартията за печене, която ползвах като подложка в тавата, привързах отстрани, като я пристегнах със сламено въженце.

Бегом във фурната.

Мечът:Минуси: Както съществуват някои зли възли, от сорта на бодливата тел и примката, така… от кулинарна гледна точка, идеята да връзвам пера от лук и чесън, както и копър, се оказа не толкова добра, по-точно съвършено жилава. :roll: Зеленилките си бяха изиграли овкусителната функция, но се нуждаеха от сериозно пре-жи-вя-не. В общи линии се получи проблема с костилките при бонбоните „пияна вишна” :mrgreen:Накрая, като пренебрегнем грубите и недопустими грешки в рецептата :oops: ,
ако прекалкулираме една песен на Васил Найденов,
в името на науката и изкуството мога да обобщя нещо подобно:

“С 54 възела в час, пак съм нооомеер едно”, :lol:

което, освен нескромно, може да прозвучи и като заблудено шнуркане с кола по някой сложен транспортен възел, в търсене на нишката на Ариадна или просто табела EXIT :D

Публикувано на: Чет Апр 28, 2011 14:20

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...