петък, 26 юли 2013 г.

Напълно пушена рибена супа

Публикувано на: Сря Яну 25, 2012 14:11
- В Началото бил бульонът! - казва руският академик Опарин, който през 1924 лансира теория за зараждането на живота на Земята, като според него това е станало чрез постепенна химическа еволюция на въглеродни молекули в един наречен от него: ПЪРВИЧЕН БУЛЬОН.
С други думи Първичният бульон е представлявал органична смес в Първичния океан, от която се е зародила живата материя. Съвременните живи клетки имат същия размер на протонния градиент и същата ориентация, каквито имат и неорганичните мехурчета от дълбоководни източници, каквото и да означава това :roll: :lol: .

:idea: В таз научно-хипотетична насока всяка рибена супа си е чиста проба вторичен ПЪРВИЧЕН БУЛЬОН
и внимавайте как точно ще я забъркате, защото понякога последствията са с космически мащаби :wink:

В подфорума тук има хубави теми за рибената супа, интересни варианти и дискусии за видовото рибно разнообразие в дадена чорба, за бистротата на бульона, присъствието и отсъствието на картофи, степени на лютивина и киселост, свежи идеи за включвавето на картофено пюре като застройка, или предварителното обработване на рибата на скара, за подобряването на бульона чрез прокарване на рибни глави в тензух, ценни съвети за съхранението на девесила :)

Предлагам ви една мистична интерпретация 8)

Напълно пушена рибена супа с цвят на кехлибар

(леко научна рецепта с поука)

Пушени шпроти - 100 гр
пушено топено сирене - 100 гр,
пушен кашкавал - 200 гр,
пушени миди - 80 гр,
пушен октопод - 180 гр,
попрегорени кротони

Супа с пушена риба правят шотландците (Cullen Skink).
Тайландците пък варят сушена (Lan Sikik).И така...
В зехтина от пушения октопод запържваме предварително обезкостените парченца пушени шпроти.
Добавяме пипалата, две чаши вода и настъргано пушено топено сирене.
Когато сиренето се разтвори напълно, слагаме и мидите.

Заради октоподите и мидите бихме могли да кажем, че супата ни има леко френски привкус 8) на известната по цял свят рибена супа Bouillabaisse, която освен задължителното рибно видово разнообразие включва и мекотели и главоноги.

След като всичко заври, наръсваме с щипка девесил, потапяме за половин минутка един дафинов лист, черен пипер, няколко капки лимон.
Получената супа не е бистра като ухата и буябеса, а като матовост се доближава до млечно-сметановата консистенция на финландската (Kalamojakka)Изсипваме супата в керамични купички, подреждаме отгоре широки парченца от пушения кашкавал и запичаме десетина минути на силна фурна.

Получаваме две златни рибки с наистина прекрасен кехлибарен оттенък.

:fish4: :fish4:“Кехлибарена” уха наричат руснаците варианта на рибена супа, в който слагат шафран. Тъй като в нашата чорбица пушеният оттенък е плътен и напълно достатъчен като вкус и цвят, ние ще си спестим подправката.

При следваща интерпретация си мисля, че би било интересно да добавим пасиран печен лук – предварително запечен на цели глави във фурната, получава се леко опушен ефект от прегарянето на люспите и отново кехлибарен цвят.

Накрая, за да разширим още повече границите на рецептата до космически мащаби, от хубаво препечени "кротони" с формата на звезди подреждаме отгоре α, β,γ от съзвездието DORADO :DДорадото, наричано още "златна риба", "делфинова риба", е една от най-удивителните същества, която сме имали щастието да уловим на изкуствена примамка.
:!: ПОУКА :!: Ако хванете дорадо, няма смисъл да го задържате, освен че не е нищо особено като вкусови качества, това е едно от най-вълшебните създания на морския свят. :)

Още малко цвят по темата от сър Дейвид Атънбъро:Капката езерна вода, беше написал в една своя книга Атънбъро, разгледана под микроскоп, гъмжи от миниатюрни организми – едни се въртят, други пълзят, трети се стрелват като ракети :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...