петък, 26 юли 2013 г.

За бога, братя, нека пишем за боба!

Публикувано на: Съб Фев 25, 2012 0:14


 :lol:

Както е казала една фенка на Боб Марли: Нека бъде боб!
Или пък както е казала една фенка на Мr. Bean: Let it bean!
Както е казал Джак на бобеното зърно: Порасни още малко и от стеблото ти става супер як мухарски шнур :mrgreen:

Давайте да даваме:



Ако знаете какво е балсуджук, ще се светнете горе-долу от какво са и саламите :wink:

Продукти:



* боб, орехи, три вида локум, червени боровинки, нишесте
малинов сироп, бадемово брашно

Накисвате две великански шепи боб да подгизнат хубаво.
Сварявате боба до разкашкване и прецеждате добре. Пасирате – получавате стегната бобена каша.
Отделяте една трета от бобената каша за първата рецепта:

Бобсуджук

*вариация по ориенталска балсуджук тема



Нанизвате орехови половинки на огърлица.
В малко вода разтваряте два пакета обикновен и един пакет локум с орехи и стафиди. Разбърквате и доливате чаша розе, докато се разтвори хубаво локумът. Добавяте вътре бобената каша.
След като сместа поври и се посгъсти, топвате вътре огърлицата от нанизани орехи. Трябва сместа да не е нито много гъста, нито прекалено рядка – преценете внимателно.
По орехите остава част от “кашичката”. Отделяте няколко минути настрани да изстине, като в същото време продължавате да държите останалата смес на слабо върху котлона – ако се сгъсти прекалено, добавете още малко розе. После потапяте отново ореховата огърлица в разтвора и така, колкото слоя прецените.
Накрая оставяте настрани хубаво да се отцеди и наръсвате с пудра захар.
Закачате суджука на проветриво място да изсъхне добре.

-----------------------------------------------

Сладък боб-салам



Останалите две трети бобена каша, заедно с чаена чаша вода и сладък концентрат от малина на естествена основа – около 5 лъжици, завирате на котлона. Добавяте две лъжици нишесте, разтворено в малко вода. Когато сместа се сгъсти, сваляте от котлона. Оставяте да изстине и добавяте в нея цял пакет натрошени бисквити, осем джуджешки шепи червени боровинки и осем джуджешки шепи орехи. Накълцвате розовия локум – две кутийки, на ситно и добавяте и него. Оформяте два салама, които овалвате много хубаво в бадемово брашно.
Единия салам напъхвате в прозрачна опаковка от пакет спагети, наподобяващ опаковка с етикет на колбас :) :



Другата опаковате в хартия за печене и оплитате с шнурове като истински салам:



Шнурове с по-ориенталски цветове може да използвате и за изработката на изкусителни за хищните рибки балсуджучета :lol: :



* топите телцата на предварително утежнените с олово и после обримчени ретро куки в лак и сушите “с дупето нагоре”.


Бобсуджукът to be continued…


Готвене с вятър: Ако бързате, може да ускорите процеса на сушене на бобсуджука (май му викат още "пелте-луканка") със сешоар - готвене със сешоар :lol:



Нямах идея, че индийците правят подобна на сладкия салам халва от боб,
тоест, съвсем подходящ ще е към менюто за днес - Сирни заговезни :)


Живи и здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...