петък, 26 юли 2013 г.

Древният лимец

Публикувано на: Пет Мар 25, 2011 11:25



В древността, когато племената слизат от планините, те носят семена, събирани горе, покрай ручеите и дивите треви - сред тях е Triticum boeoticum, дива пшеница от предпланините, която днес ни известна като еднозърнест лимец (Triticum monococcum L.). Нататък всички следващи пшеници ще усложняват и променят генома си според усилията на земеделците или според ветровете, валежите, торенето, мутациите, генните модификации, радиацията.


*Еволюция на пшениците. Първи от ляво на дясно е еднозърнестият лимец

Горска питка

1 голяма чаша брашно от лимец (има го по биомагазините - то е малко по-вкусно и по-сладникаво от пълнозърнестото пшенично брашно),
1 голяма чаша пълнозърнесто ръжено брашно (от мелницата над Асеновград),
едно яйце,
кисело мляко три-четири лъжици,
кафена чаша марината от маслини Каламата, която освен че ще овкуси приятно питката, ще я направи още по-тъмна :wink:
зехтин по преценка, поне кафена чашка
половин глава настърган чесън,
лъжичка сода,
лъжичка кафява захар или лъжица мед
лъжица натрошени сушени манатарки (само измити),
риган, мащерка,
малка плочка сухо сирене
няма нужда от сол, защото маринатата от маслините е солена

Разбъркваме всичко. Месим.
Разстиламе върху хартия за печене, може да нашарим повърхността с вилица.
Печем на силна фурна, като внимаваме да не препечем - питката е тъничка, съобразете това, за да е я извадите навреме и да не изсъхне. Аз я намазах допълнително със сусам, ленено семе и царевичен флейкс, разбъркани с лъжичка извара и малко зехтин и я пекнах още 6-7 минутки.




*Напоследък напълно замених печенето на пъстърва във фолио с хартия за печене. Някак по-деликатно е, а също така и рибата става една идея по-малко “варена”. Рибките естествено са от развъдник.

Ето и една интересна рецепта с лимец, за Хляб на пара, който в Тибет се нарича МОМО (вероятно фонетична разновидност на Омммм :) ):
ХЛЯБ НА ПАРА
Продукти: 500 г брашно от лимец, по една чаена лъжичка сода бикарбонат и мая, една чаша олио.
Разредете маята и содата в чаша хладка вода и с нея омесете брашното. Тестото трябва да се получи много твърдо. Покрива се с влажна фина кърпа, оставя се на топло 30 мин. Тестото удвоява обема си. После се правят средно големи топки с форми по желание. Намазва се с олио решетъчна тенджера, поставят се в нея приготвените момо и се варят 30 мин. на пара.



Публикувано на: Пет Мар 25, 2011 11:25

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...