петък, 26 юли 2013 г.

Бързо готвене - две идеи

Публикувано на: Нед Окт 23, 2011 22:19



1. Млечно бяла риба

Ако варите млечна царевица, не изхвърляйте листата.
Мариновайте предварително бяла риба с девесил, чесън, лимон, черен пипер, сол, зехтин.
Разделете филетата на парченца.
Увийте всяко парче в пуричка по дължината на лисото, като започнете от широката част към върха.
Подредете като вита баница от сармички в капака на йенска тенджера.
Добавете съвсем малко от водата, в която сте сварили царевичките.
Намажете лисата с малко зехтин.
Запечете за 20 минутки на 200 градуса.



2. Плескавица – черга



Овкусете по ваш тертип 700 гр. телешка кайма.
Примерно: лимон, сол, магданоз, черен пипер, маринована печена люта чушка, малко лук и чесън.
Набавете си палитра от различни по цвят зеленчуци – бял/шарен/черен патладжан, свело/тъмно зелена чушка, жълта/оранжева/червена чушка, морков.
Нарежете зеленчуците на дълги прави лентички с приблизително еднаква дебелина.
Вземете тавичка, подложете хартия за печене и подредете лентичките с гланцовата цветна страна навън плътно една до друга, като редувате различни цветове. Разстелете внимателно каймата отгоре с формата на плескавица – дебелина около половин сантиметър, като с помощта на найлон я разпределите равномерно навсякъде и притиснете плътно към зеленчуците.
Застъпете всички крайчета на лентичките с кайма в аванс около сантиметър, тъй като плескавицата ще се събере впоследствие, затова, преди да я запечете, тя трябва да препокрие получената от зеленчуците черга.



Запечете на силна фурма за 20 минутки.
Извадете.
Обърнете внимателно получената черга.



Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...