петък, 26 юли 2013 г.

Световен ден на водата

Публикувано на: Чет Мар 22, 2012 12:35



Ще готвим с H2O.

Не че ще ни е за първи път и не че има рецепта, в която под някаква форма водата да не присъства. Но днес тя ще е акцент:
ще се гмурнем в дълбочина,
ще я забележим,
ще и се зарадваме
и ще си помислим как да се грижим по-добре за нея и опазването на нейния свят – всеки според неговата си съвет, разбира се.

Важното е да се подсещаме от време на време, че водата все пак е едно от най-хубавите неща, които са ни се случвали на нас хората :lol:

Предлагам ви стара рецепта за приготвяне на риба, запазена марка на бедните рибари в южна Италия.
Става особено популярна в неаполитанските ресторанти през 70-те години.
Избрах я и заради името, и понеже наистина си заслужава да се пробва от всеки:

ACQUA PAZZA / ЛУДА ВОДА

Нарича се “луда вода”, защото рибарите са приготвяли рибата директно до морето с морска вода и вино.
Много кратка, семпла и лесна, и чудесен начин да приготвите хищна прясна морска риба.



За ципура около 600 гр:

чери доматки - 150 грама
четвърт лимон
два картофа (може и без тях)
половин глава лук
три скилидки чесън
магданоз
морска сол
вода 240 мл.
вино 120 мл.
зехтин – четири лъжици

Тъй като нямаме под ръка прясна морска вода, но за да не е по-малко луда нашата рецепта, ще използваме прясна планинска вода, налята от чешма, край родопска река.
*подходяща за рецептата Луда вода/Acqua Pazza би била и изворна вода от поречията на Луда Камчия, Луда Яна, Луда река (шантава река в Източните Родопи), или Луда Мара. Реките с прилагателно „луда” в името си най-често са проблемни при топенето на снеговете.

Може предварително да осолите рибата леко с морска сол.
Завирате зеленчуците във водата и виното на котлона в тиган за десетина минутки – черитата на половинки, лука на сърпове, магданоза на цели клонки, картофките на ситно, лимона на парченца. Съществуват вариации на рецептата с добавки като маслини, каперси, дафинов лист, босилек, морски дарове.

После полагате рибата отгоре.
След 5 минутки на силен огън я обръщате.
Изчаквате още 5 минутки.
Сервирате очарователно ястие с риба със съвсем натурален уникален вкус и чудесен сос.




-----------------------
Сега ни остава да изчакаме да се изтекат “черешовите води” и реките да се избистрят и постоплят.
Винаги когато нетърпеливи се усукваме като катерици около буйните мътни пролетни реки, си повтарям... все пак за никъде не бързаме :) , сещайки се за стихчето на Тургенев:

Години безгрижни, радостни дни,
отшумяхте сякаш пролетни води.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...