петък, 26 юли 2013 г.

ВЕЛИКАНСКИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРОЕКТ

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 14:29



Понеже не владеем кошничкостроенето :wink: , ще пробваме козунакбилдинг :lol: :)

Хубавото на козунакбилдинга е, че спомага за оформянето, както но вашите спец групи мускули, така и за релефа и напомпването на най-различни козуначени великденски великолепни форми :D

Разполагаме с:
домашно приготвено стандартно Тесто за козунак.
С мая, повечко масло и яйца.
Брашното задължително пресяваме през сито върху вестник.

Винено тесто.
Половин пакетче мая разбъркваме в хладка вода. Добавяме чаша червено вино, половин чаша захар.Добавяме пълнозърнесто брашно, тип грахам, докато получим меко тесто, около три чаши. Аз добавих и зехтин, четвърт чаша, който не беше споменат в рецептата. При разточване хубаво намасляваме повърхността, върху която разстиламе и точилката, защото е лепкаво.
Ако пък не сте фенове на грахама, си забъркайте обикновено козуначено тесто с какао.

И се почна едни козунакометрични упражнения.… :wink:
Петко плет плете, през пет плета преплита, плети Петко плета.

1. Универсална плЕтка от шест плИтки:





След като сплетете добре, оставете настрани, докато тестото удвои обема си.

2. Вариант: обикновена плЕтка от три двойни плИтки, вероятно още по-сполучливо ще се получи с тройни:





3. Реден на филийки козунак.

Правим от тестото блокче, което нарязваме с остър нож на филийки, намазняваме ги леко, подреждаме ги по същия начин в тавичка.




*тук леко естетиката мина в сферата на пренапомпването, но поне гарантираме,че не са употребени каквито и да е суплементи.

този принцип на подреждане ни е вече добре познат тук:



4. Кръстосана оплетка

Разточваме тестото в елипса, която по краищата нарязваме във форма на по-малка елипса. В средата поставяме пълнеж от виненото тесто. Там, където виждате прекъсната линия, тестото остава цяло, с ножа прорязваме само там, където линията е плътна. После прехлупваме, както е по картинката. По този метод, само че в кръгъл вариант, се прави зелник или пък се вият розички с пълнеж, но ние избирахме най-универсалното.





5. Усукан козунак.

Две двойни плитки, всяка от двуцветно тесто увиваме и завъртаме във формата на венец.





6. Вит козунак, тип баничка





7. Звездна оплетка.

Три еднакви кръга тесто, като от третия изрязваме само венец. Останалите два вътрешни кръга. Разрязваме по средата както е по схемата и подреждаме под различен ъгъл – 45 градуса. После обръщаме през пръстена.




Нещо не ми се получиха нещата със звездата, моята повече прилича на паднала такава и то от доста високо :lol:

8. Свръхзавинтена оплетка.

Правим двуслойно тесто, което навиваме на руло. Рулото нарязваме на филийки, които застъпваме шахматно и подреждаме във формата на венец.





9 Венец, пръснат по шевовете

Пак правим двуслойно тесто. Завиваме го на руло. Моделираме венец, който цепваме на няколко места с нож.





10. Рогче с цепки

От много остроъгълен триъгълник двуслойно тесто правим рогче – навиваме ситно от основата към върха.
Получената кифличка-вретено цепваме с ножа на няколко места.





11. Оплетка тип “дренаж”

Разточваме правоъгълник.
Нарязваме го с нож на еднакви квадратчета, от които правим топки.
Всяка топка потапяме в масло и захар и мятаме безразборно в задигнат съд за печене.





После се радваме, кви сме силни, сръчни и горе-долу бързи.



Стягаме багажа за Великден :D




ВНИМАНИЕ: За експеримента, колкото и да не ви се вярва, беше използвано само КГ бяло брашно и половин КГ пълнозърнесто, защото всъщност мащабът на работа беше този:




*за съжаление тази година все в този мащаб са ми и успехите с балканките, ама явно толкова си мога… :wink:

Сладки, шарени празници, приятели! :D

 Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 14:29

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...