петък, 26 юли 2013 г.

Гостува ми: р. Дунав

Публикувано на: Пет Яну 20, 2012 22:45

По поречието на река Дунав - участък BG

(картографско готвене в мащаб 1:330 000,
с широкоформатни фотограметрични снимки)


* радвам се, че едно време съм ходила с Христо на лекции по фотограметрия, та сега малко вдявам и от тоя занаят
:lol: :wink:




А тука по нашия край е все по-голяма “суша” :roll:




*готвене без подкрепата на Европейския съюз

През последните години тотално се пристрастихме към дивотията на Дунава.
Овършахме цялата река - бяхме почти до всяко кътче, което можеше да се достигне по черен път, надирайки хубавичко колата, понавъртяхме километража.
Покорихме всяко устие на по-голяма река.
Хващахме и пускахме малки и големи риби.

Видяхме залези и изгреви, които никога няма да забравим.
Поговорехме с речни хора, които ни очароваха.

Плувахме срещу течението и после се пускахме блажено по течението.
Спахме най-сладкия следобеден сън на брега до водата.
Ядохме рибена чорба на различни по поречието места от Видин до Силистра.

Видяхме Реката както маловодна и смирена, така и преляла и безмилостна.
Хапаха ни свирепи комари и газихме до ушите в кал, влюбени също толкова до уши в Голямата река :D

Мога спокойно да кажа, че познаваме Реката - не като родна , разбира се, а като подробно разгледана карта,
не като прочетена книга, а като любима книга с поезия, в която всеки път откриваме нов смисъл :D

Ми да готвя с пълна пара, както си мога :wink:

Забърквам тестото за Пица!, което tedi предложи, в същите пропорции. Единствено замених сухата мая с половин пакетче пресна. Стана повече от чудесно :)

Оставям тестото да втасва в очакване за неговото покачване поне с 7-8 см.

Топографската ни карта ще се състои от три “квадранта” или с други думи три правоъгълни ГОЛЕМИ тави, синхронно запичащи се в печката на режим въздух.

Вътрешна ширина на всяка една тава 39 см.

Разделяме тестото на три и оформяме три хубави тънички кори:



Прокарваме вниматилно речното корито с пръсти в МАЩАБ 1: 330 000.

Отприщва се бързичко и самата вода :) :



После раз-гранич-аваме двете съседки една от друга:
Румъния от България
(за румънската територия използвах доматено пюре, червен пипер и кашкавал,
а за българското - настъргано авокадо, кашкавал, риган и мащерка)



После се захващаме с топографията:







Първи участък Ново село - Видин – Лом – Козлодуй - Оряхово отблизо, суров/печен.






Втори участък Байкал – Никопол - Свищов отблизо, суров/печен:




Трети участък Русе – Тутракан – Силистра, суров/печен





Докато печката “весело шуми”, правя един “тих бял” чеснов сос с кисело мляко, сол и магданоз :wink: .

След 30 минути, когато отворих

Железни врата на фурната :lol: ,

извадих тази дълга 3 х 39, тоест 117 см пица–карта на Голямата река.



Ето как изглеждаше едно парче в кулинарен и реален план :) :



Дунав е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток, (редувайки 10 държави) - дали защото се е объркала нещо
или най ми било щото и тя като нас балканците е дива и щастлива по своему , никой не знае :wink: :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...